Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Urban Dance Squad laat oude tijden herleven

Shownieuws

De Urban Dance Squad laat de komende dagen oude glorietijden herleven. De Nederlandse groep, die zes jaar geleden werd opgedoekt, staat zaterdag op Lowlands.

De Urban Dance Squad laat de komende dagen oude glorietijden herleven. De Nederlandse groep, die zes jaar geleden werd opgedoekt, is zaterdag te zien tijdens een reünieconcert op Lowlands in Biddinghuizen. Vanaf maandag ligt het verzamelalbum 'The singles collection' in de winkels.

Urban Dance Squad (UDS) maakte in de jaren negentig internationaal furore met een op dat moment baanbrekende combinatie van rock, funk, rap, hardcore en blues. De Amerikaanse rockgroep Rage Against The Machine zou het kunstje zelfs zijn gaan nadoen nadat de bandleden het Nederlandse vijftal hadden zien optreden. Anders dan Rage Against The Machine lukte het de 'Squad' echter nooit om de commerciële vruchten van het succes te plukken.

In 2000 was de rek uit de relatie tussen de vijf bandleden met elk een verschillende muzikale en maatschappelijke achtergrond. De kloof met dj DNA bleek het meest lastig te herstellen. Hij is dan ook niet van de partij tijdens de korte reünietour langs enkele zomerfestivals.

Twee weken geleden stond de band voor het eerst weer op het podium voor een try-out in Antwerpen. De kritieken op dat optreden waren louter positief. "Schoonheidsfoutjes zijn er genoeg, maar de chemie en het samenspel werken na zes jaar afwezigheid nog steeds", oordeelde VPRO's 3Voor12. De Volkskrant was het daar mee eens, hoewel de krant vond dat de muzikale diepgang enigszins miste door het ontbreken van dj DNA.

Op de verzamel-cd 'The singles collection' is van dat gemis in diepgang en bandleden geen sprake. Jongere muziekliefhebbers aan wie de carrière van de band onopgemerkt voorbij is gegaan, kunnen de muziek van de UDS ontdekken in negentien nummers. Critici menen dat de nummers nog net zo baanbrekend zijn als in de jaren negentig.

Minpuntje aan de verzamelaar is dat het album weinig nieuws bevat voor de fans die alle vijf de studioalbums en het livealbum 'Beograd live' al in huis hebben. Alleen de op de compilatie geplaatste 'electric version' van de single 'No kid' was nog niet eerder verkrijgbaar. De band gaf eerder aan geen vervolg aan de reünietournee te geven en niet van plan te zijn om een nieuw album op te nemen.

'The singles collection' verschijnt maandag via SonyBMG.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen