Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Twilight Singers laat 'zieke vriend' niet stikken

Shownieuws

'Powder burns', het album van The Twilight Singers, werd vorig jaar voor en na de orkaan Katrina opgenomen in New Orleans. De band wilde de stad niet verlaten.

New Orleans had Greg Dulli nodig. De bandleider van The Twilight Singers woont al tien jaar in de Amerikaanse stad, die op 29 augustus werd getroffen door orkaan Katrina. De opnamen van het meest recente album 'Powder burns' vonden vóór, maar ook na het natuurgeweld in New Orleans plaats. "Een zieke vriend zoek je toch ook op als hij in het ziekenhuis ligt?", meent de zanger. The Twilight Singers staan zondag op het Lowlands-festival in Biddinghuizen.

Dulli maakte furore met de rockgroep The Afghan Whigs. De groep begon eind jaren tachtig op het bescheiden Sub Pop-label, samen met gitaarbands als Nirvana en Soundgarden. Toen Afghan Whigs begin 2001 ophield, begon Dulli aan een nieuw avontuur. De 41-jarige zanger koos New Orleans als thuishaven en nam alle vier albums van Twilight Singers op in de stad in het zuiden van de Verenigde Staten.

The Twilight Singers begon al voor de orkaan de stad naderde aan 'Powder burns'. Dulli volgde de ramp via de televisie, omdat hij ten tijde van Katrina voor een concert in Italië verbleef. "Toen ik terugkwam, wist ik niet wat ik zag. Alsof je vriendin plastische chirurgie aan haar gezicht heeft ondergaan. Mijn huis ligt op een hoger geleden deel van de stad en was gelukkig gespaard gebleven. Ik moest gewoon blijven om deze plaat af te maken. Lastig, want de stroom viel regelmatig uit, er was geen warm water, er was een avondklok en het leger bewaakte de orde op straat. Een onbeschrijflijk beeld."

Toch twijfelde Dulli, in Ohio geboren als zoon van een Griekse vader en Ierse moeder, geen seconde. "New Orleans wordt vaak 'het afvoerputje van Amerika' genoemd, maar ik houd van deze stad", verklaart hij. "Toen ik er in de jaren tachtig voor het eerst kwam voelde ik me er meteen thuis. Het was alsof ik er eerder was geweest. Ik voel me spiritueel verbonden met New Orleans. Het is er subtropisch en het leven gaat er 24 uur per dag door. Je verveelt je hier nooit. Daarnaast barst het van de geweldige muzikanten, die overdag gewoon een baan als automonteur of iets dergelijks hebben. Ideaal als je het liefst de hele dag muziek wilt spelen, zoals ik."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen