Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jackie Chan mengt zich in strijd tegen vogelgriep

Shownieuws

Jackie Chan speelt de hoofdrol in een voorlichtingsfilmpje waarin hij vertelt over de gevaren van vogelgriep. Het filmpje moet kinderen leren oplettend te zijn.

Jackie Chan speelt de hoofdrol in een voorlichtingsfilmpje waarin hij vertelt over de gevaren van vogelgriep. Om zijn boodschap goed voor het voetlicht te brengen, gebruikt de in Hongkong geboren filmster gekleurde origamivogels. Het filmpje is bedoeld om kinderen te leren oplettend te zijn. Dat heeft het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, bekendgemaakt.

In het filmpje is de 52-jarige Chan is te zien met zes kinderen. De actieheld vertelt ze dat vogels de ziekte op mensen kunnen overbrengen. Daarom moeten kinderen uit de buurt blijven van zieke en dode vogels, vooral kippen. Het spelen met papieren vogels is geen probleem, verzekert hij ze.

Het filmpje is geproduceerd door Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De Japanse overheid gaf subsidie voor de productie. Het spotje moet in zo veel mogelijk landen worden uitgezonden. Een woordvoerder van Unicef in Nederland laat weten dat het filmpje vooralsnog niet in Nederland wordt uitgezonden.

De vogelgriep heeft vooral in Azië ook mensenlevens gekost. Indonesië is het zwaarst door het virus getroffen land. Daar zijn zeker 44 mensen aan de griepvariant H5N1 overleden. In tegenstelling tot landen als Thailand en Vietnam heeft Indonesië nog geen ingrijpende maatregelen genomen om het virus te bestrijden. In China hebben 21 mensen H5N1 opgelopen. Van hen zijn er tot nu toe veertien overleden. Wereldwijd kostte het virus zeker 138 mensen het leven.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen