Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Marco Borsato is er klaar voor

Shownieuws

Vrijdag geeft Marco Borsato zijn eerste show in een reeks van tien concerten in het Gelredome in Arnhem. "Wat gaat het gaaf worden. Ik heb er zin in."

Eindelijk is het dan zover. Vrijdag geeft Marco Borsato zijn eerste show in een reeks van tien concerten in het Gelredome in Arnhem. Hoewel de zanger zich goed heeft voorbereid, weet hij uit ervaring dat er nog genoeg valkuilen zijn. "Ik sta altijd zo stijf van de adrenaline, dat het moeilijk is mijn energie te verdelen. Doseren is voor mij het moeilijkste dat er is."

Daarom laat de 39-jarige Marco zich de komende weken twee keer per dag masseren, gaat hij op tijd naar bed, krijgt hij zangles van Esther Hart en eet hij lichte en gezonde maaltijden. Best moeilijk voor iemand met Italiaans bloed. "Ik ben een enorme eter, ben gek op een stukje kaas hier en een worstje daar, maar ik probeer dat te beperken." Ook dat ene glaasje rode wijn probeert hij achterwege te laten. "Ik vind het heel gezellig om met de jongens van de band na afloop van een show nog een drankje te drinken, maar ik heb geleerd dat ik dat niet te vaak moet doen", zegt Borsato. "Anders red ik die tien optredens niet."

Het liefst had de zanger wel vijftien shows gegeven, zegt hij. "Het is mijn fysieke beperking die dat niet toelaat. Ik zit nu echt aan de top van mijn kunnen, vooral met zang. Als je tralala-liedjes zingt, kun je misschien wel twintig avonden achter elkaar optreden, maar bij een nummer als 'Vrij zijn' moet ik toch steeds die hoge noten halen."

Dat het tien keer gaat lukken in het Gelredome, staat voor Marco vast. En daar is hij behoorlijk trots op. "Ik geniet niet zozeer van het feit dat ik mezelf weer overtref of iets beter of langer doe dan de vorige keer, maar omdat ik iets doe wat ik nooit eerder heb gedaan", vertelt hij. "Je zegt heel makkelijk dat er 350 duizend mensen komen kijken, maar dat zijn dus echt hele volksstammen. Dat zegt iets over hoe graag mensen naar mijn liveshows komen kijken en de wisselwerking tussen mij en het publiek. Dat vind ik het mooiste wat er is. En deze show is vergelijkbaar met die van wereldsterren. Ik wil niet pocherig doen, maar ik mag er best trots op zijn, vind ik zelf."

Behalve het vermaken van het publiek met zijn zangkunsten en hits is Borsato nauw betrokken bij andere elementen die in de shows voorbij gaan komen. Zo heeft hij veel aandacht besteed aan het visuele gedeelte. "Sommige nummers hebben een bepaalde sfeer", legt hij uit. "In emoties, intensiteit, nadruk en zelfs geur. Ik wil dat al die dingen samenkomen. Dat kan door bepaalde beelden te laten zien op de schermen die achter me hangen." Hij benadrukt dat hij zich niet met alles bemoeit omdat hij zo nodig overal een vinger in de pap wil hebben. "Ik vind het leuk en ben leergierig. Ik bemoei me alleen met zoveel dingen, omdat ik geloof dat dat het eindresultaat ten goede komt."

Hoe spectaculair dat resultaat wordt, zal vrijdag blijken. "Het is ongelooflijk spannend en als ik er aan denk, jaagt de adrenaline al door mijn bloed", schrijft Borsato op zijn website. "Maar wat gaat het gaaf worden. Ik heb er zin in."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen