Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Finse filmmaker wil geen Oscar

Shownieuws

Aki Kaurismäki wil niet dat zijn film 'Light in the dusk' wordt gebruikt als Finse Oscar-inzending. De filmmaker weigert de benodigde papieren te tekenen.

Finse filmmaker wil geen Oscar

Aki Kaurismäki wil niet dat zijn film 'Light in the dusk' wordt gebruikt als Finse inzending voor de Oscars. De beroemde Finse filmmaker weigert de benodigde papieren te tekenen, melden verschillende Finse media. Daardoor dingt het Scandinavische land dit jaar niet mee naar de prijs voor beste buitenlandse film.

In september kozen vertegenwoordigers van de nationale filmindustrie de productie als inzending, maar met Kaurismäki hadden ze niet overlegd. Nu is het te laat om nog een andere film te kiezen.

Het is niet precies duidelijk waarom de 49-jarige regisseur niet mee wil dingen naar de Amerikaanse filmprijs. Al eerder bleek dat hij geen groot liefhebber is van de filmprijs. Toen zijn film 'The man without a past' in 2003 werd genomineerd voor de Oscar, weigerde de filmmaker naar het gala te komen om de prijs eventueel in ontvangst te nemen.

Dit jaar is 'Zwartboek' van Paul Verhoeven de Nederlandse inzending voor de Oscars. Een andere bekende inzending is het Spaanse 'Volver' van Pedro Almodóvar.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen