Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kazachstan nodigt Borat uit

Shownieuws

'Borat' moet eens op bezoek komen in Kazachstan om te zien hoe het er werkelijk aan toe gaat. Dat zei de Kazachstaanse onderminister van Buitenlandse zaken.

Kazachstan nodigt Borat uit

(Novum/AP) - De Britse komiek Sacha Baron Cohen moet eens op bezoek komen in Kazachstan om te zien hoe het er werkelijk aan toegaat. Dat heeft de Kazachstaanse onderminister van buitenlandse zaken Rakhat Aliyev gezegd.

In de film 'Borat: cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan', die volgende maand in de Nederlandse bioscoop draait, schildert de komiek de voormalige Sovjetrepubliek af als een achterlijk land. De inwoners zijn verslaafd aan de urine van paarden, schieten graag op honden en zien verkrachting en incest als heel gewone bezigheden. In de film speelt Cohen de Kazachstaanse journalist Borat, die een hekel heeft aan vrouwen en minderheden.

Als Cohen naar Kazachstan komt, kan hij zien dat het beeld in de film helemaal niet klopt, zei Aliyev. "Vrouwen rijden auto, wijn wordt gemaakt van druiven en Joden zijn vrij om naar de synagoge te gaan." Het Kazachstaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft al eerder geprobeerd het in de film geschetste beeld te wijzigen. In Amerikaanse kranten zijn advertenties geplaatst met een opsomming van positieve feiten over de economische groei, de burgerrechten en de culturele verworvenheden in Kazachstan.

Tot juridische stappen tegen de film komt het niet, benadrukt Aliyev. "Die beschadigen de reputatie van een land alleen nog meer en maken Borat nog geliefder."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen