Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Lijst schuldeisers 'Zwartboek' groeit explosief'

Shownieuws

Steeds meer schuldeisers van 'Zwartboek' melden zich bij Thomas van Vugt. De advocaat deed een faillissementsaanvraag voor de productiemaatschappij van de film.

Steeds meer schuldeisers van 'Zwartboek' melden zich bij advocaat Thomas van Vugt, die dinsdag bij de Amsterdamse rechtbank het faillissement aanvroeg voor de productiemaatschappij. "Ik ben inmiddels bekend met ongeveer dertig schuldeisers, hoewel het niet allemaal cliënten van mij zijn", zegt de advocaat van het Amsterdamse kantoor Blenheim. "De fax blijft ratelen en de e-mail licht onophoudelijk op."

Volgens Van Vugt bedraagt de totaal gemelde schuld inmiddels zo'n 75 duizend euro. Vorige week erkende producent San Fu Maltha in Het Parool dat hij 'een paar ton' aan betalingen achterloopt. "De pijn zit hem ook in het feit dat het zo'n succesvolle film is", licht Van Vugt toe. "Bij een flop zouden de schuldeisers het waarschijnlijk minder erg vinden niet meteen te worden uitbetaald."

Meer dan vierhonderdduizend mensen hebben de film in de eerste drie weken gezien. Dit weekeinde was de oorlogsfilm van regisseur Paul Verhoeven de meest succesvolle film in de Nederlandse bioscoop. Tijdens het Nederlands Film Festival was 'Zwartboek' de grote winnaar. Het drama werd verkozen tot de beste, Verhoeven kreeg de prijs voor beste regisseur en Carice van Houten werd bekroond als beste actrice.

De filmproducent houdt zich al dagen telefonisch onbereikbaar, ook voor de advocaat. Op aangetekende brieven kreeg Van Vugt evenmin antwoord. Ook de perswoordvoerders van Maltha's bedrijf weigeren uitspraken te doen. Van Vugt vermoedt dat Maltha, Verhoeven en andere 'hoge heren' van de film wel zijn uitbetaald. "Mocht het faillissement doorgaan en een curator worden aangesteld door de rechtbank, dan is het wellicht mogelijk dat dit geld wordt teruggehaald."

Tot Van Vugts schuldeisers behoren allerlei soorten ondernemers. Het gaat onder meer om hotels, een hoveniersbedrijf, crewleden en freelancers. De faillissementsaanvraag is gedaan namens ongeveer tien schuldeisers, zegt de raadsman.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen