Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Amsterdammer hoort 2,5 jaar eisen voor oplichting

Shownieuws

Met de diefstal van 250 blanco rijbewijzen in Amsterdam zou vorig jaar drie ton zijn buitgemaakt. Het OM eiste dertig maanden celstraf tegen de verdachte.

Tegen een 50-jarige Amsterdammer is donderdag dertig maanden gevangenisstraf geëist door het Openbaar Ministerie (OM) in Zwolle voor oplichting. De verdachte zou vorig jaar drie ton hebben buit gemaakt door met valse rijbewijzen geld op te nemen bij filialen van de SNS-bank. De documenten zouden in november 2004 zijn gestolen uit een Amsterdams stadsdeelkantoor.

De verdachte voorzag 250 'blanco' rijbewijzen van een foto van zichzelf. De gegevens van de personen leerde hij uit zijn hoofd. Volgens het OM nam hij telkens een bedrag op van vijf- of tienduizend euro op. De bank werd gevraagd of het geld klaargelegd kon worden. Hij ging naar SNS-banken door heel Nederland. Aan elke kasopname hield de verdachte vijfhonderd of duizend euro over. De rest stond hij af aan een kennis die hem voor deze praktijken had benaderd. Deze man is vooralsnog onvindbaar.

De Amsterdammer is eerder door de rechtbanken in Assen. Daar kreeg hij vijftien maanden gevangenisstraf voor, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Tijdens zijn detentie rees de verdenking dat hij bij nog vijftig andere banken in Nederland geld had opgenomen met de gestolen rijbewijzen. De 50-jarige staat op de videobeelden van de bewakingscamera's in de banken.

De SNS-bank wil dat de verdachte ruim 110 duizend euro terugbetaalt. De bank heeft de benadeelde klanten schadeloos gesteld. De rechtbank in Zwolle doet op 5 oktober uitspraak.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen