Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Andries zal Big Brother nooit vergeten

Shownieuws

Andries de Jong denkt nog elke dag aan zijn tijd in het Big Brother-huis. Ook heeft hij nog contact met alle huisgenoten. Hij deed mee aan Big Brother 3.

Andries de Jong denkt nog elke dag aan zijn tijd in het Big Brother-huis. Ook heeft hij nog contact met alle huisgenoten. De toenmalige docent Nederlands deed in 2001 mee aan de derde editie van het realityprogramma. Hij nam deel om te zien wat het groepsproces met hem deed. Hij is positief over de leerzame ervaringen die hij heeft opgedaan. "Ik heb in vier maanden geleerd me aan te passen aan mensen", vertelt de 28-jarige Drachtenaar. "Ik heb de mensheid leren kennen via de meest uiteenlopende mensen, van een geflipte miljonair tot een transseksueel."

Met de transseksueel doelt Andries op Kelly van der Veer, inmiddels een bekende Nederlander. Andries belandde voor de draaiende camera met Kelly in bed, maar tegenwoordig zijn zij gewoon goede vrienden. Hij heeft nog steeds contact met 'Kel'. In oktober komt zijn boek over haar leven uit.

Negatief vond Andries de vele ruzies in het huis. Zijn editie van Big Brother had als ondertitel The Battle; daarbij streden twee teams, die elk een deel van het huis bewoonden, tegen elkaar. "Wij hadden het Big Brother van de seks en de ruzies", zegt Andries. "Ik ben een redelijk nuchtere Fries, maar in dat kippenhok liet ik me ook opfokken." Ruzies gingen bijvoorbeeld om de vraag of het keukendoekje links of rechts van de gootsteen moest liggen. "Jongens, het gaat hier om de pootjes van een vlieg", zei Andries dan.

Toen hij uit het huis werd gestemd, heeft hij alle afleveringen teruggekeken. "Dat heeft wel een halfjaar gekost." Voor het nageslacht brandde hij de programma's op dvd.

Verder kreeg Andries een column aangeboden in het weekblad Party, waarin hij de latere Big Brother-edities van commentaar voorzag. "In BB 4 had je vooral excentrieke mensen, die wel waren geselecteerd op hun uiterlijk", analyseert Andries. "De bewoners van BB 5 waren vooral jong en mooi." De hoofdredacteur van Party was zo blij met de artikelen dat hij Andries een baan als verslaggever gaf. Onlangs leidde dat tot een interview met Bart Spring in 't Veld, de winnaar van de eerste Big Brother-editie.

Ook maakte hij als anticiperend journalist een serie artikelen over verleidingsprogramma Temptation Island, waaraan hij samen met zijn vriendin meedeed. "Een geintje", lacht hij. "Heerlijk om drie weken naar Thailand te gaan."

Komende week zendt Talpa elke werkdag een terugblik uit op een van de vijf Big Brother-edities. Zondag over een week start Big Brother 6, met een nieuw concept: kandidaten mogen hun partner of een familielid meenemen. Andries had liever een terugkeer naar het oorspronkelijke concept gezien. "Nu kun je je verschuilen achter iemand die je kent", zegt de ex-bewoner, die vindt dat het spel hierdoor aan kracht inboet.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen