Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kluun wil uitgaansleven Amsterdam verrijken

Shownieuws

Kluun wilde iets toevoegen aan het Amsterdamse uitgaansleven. De schrijver bedacht daarom Nightwriters, een maandelijkse literaire avond in Club Panama.

Nightwriters, een maandelijkse literaire avond in Amsterdam, moet iets toevoegen aan het hoofdstedelijke uitgaansleven. Dat vindt schrijver Kluun, de man achter het initiatief. "Ik wil literatuur brengen op een andere manier dan het doorgaans gebeurt." Over de doelgroep is hij duidelijk: dat zijn mensen 'die net te oud zijn om nog heel hard uit hun dak te gaan'. En die mensen waren er donderdag bij de eerste try-out in club Panama.

Kluun, die eigenlijk Raymond van Klundert heet, heeft Nightwriters niet alleen bedacht, maar is ook betrokken bij de uitvoering ervan. Hij toont zich halverwege de avond tevreden. "Sommige dingen duurden te kort en andere wat te lang. Maar daar is zo'n try-out ook voor, om het nog wat bij te schaven."

De schrijver stond niet alleen op het podium. Ook zijn collega's Susan Smit en Hafid Bouazza lazen voor. Blij verrast zei de schrijver verder te zijn met de Schotse band Snow Patrol, die speciaal voor hem naar Amsterdam was gekomen. Kluuns jongste roman 'De weduwnaar' opent met vier regels van het nummer 'Run' van Snow Patrol. Gitarist Nathan Connoly voelt zich daardoor gevleid. "En we zijn hier ook omdat onze zanger Gary Lightbody heel veel met literatuur heeft. Alleen verstaat hij er vanavond natuurlijk niets van."

Kluun brak door met zijn debuutroman 'Komt een vrouw bij de dokter' (2003). Daarin beschrijft hij de strijd van zijn eerste vrouw tegen kanker. Het boek is een van de best verkochte debuutromans van de afgelopen jaren en ging tweehonderdduizend keer over de toonbank. Voor de komende edities van Nightwriters: the act of writing, nodigt de schrijver onder anderen Joost Zwagerman, Tommy Wieringa en Herman Brusselmans uit. "Ik vraag alleen mensen van wie ik weet dat ze goed zijn op een podium."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen