Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rapper Lupe Fiasco leert van Jay-Z

Shownieuws

Rapper Lupe Fiasco heeft veel geleerd van Jay-Z. Hij is de producer van zijn debuut 'Lupe Fiasco's food & liquor'. Ook Kanye West werkte mee aan het album.

Lupe Fiasco heeft veel geleerd van Jay-Z. Dat vertelt de nieuwe rapsensatie uit Amerika aan Novum Nieuws. Jay-Z is de producer van zijn debuutalbum 'Lupe Fiasco's food & liquor'. Ook artiesten als Kanye West, Mike Shinoda van Linkin Park en Jill Scott werkten mee aan de cd.

Lupe zegt een belangrijke les van Jay-Z te hebben geleerd. "Hij vertelde me dat ik me moest richten op mijzelf. Dat ik me niet moest richten op wat er al gebeurt in de muziekindustrie, op wat de rest doet." Jay-Z leerde Lupe zich te onderscheiden waardoor mensen uiteindelijk op hem afkomen omdat hij iets bijzonders doet. "Nu kennen mensen me om wie ik ben en niet omdat ik iets doe wat al gedaan is."

Dat er inderdaad allemaal grote namen uit de muziekindustrie met hem willen samenwerken, verbaast Lupe nog wel eens. "Ik weet niet hoe dat komt." Maar hij is er inmiddels wel aan gewend om met grote sterren te werken. "In het begin was ik nog heel erg onder de indruk van sommige mensen, dan wist ik niet hoe ik me moest gedragen. Maar je raakt er toch aan gewend en dan wordt het gewoon werk."

Toch leert hij nog steeds. "Van Kanye West heb ik wat dingen overgenomen die hij op het podium doet. Hij is een fantastische performer. Ik had het geluk met hem op tournee te mogen. Toen heb ik vooral heel veel geobserveerd en geleerd." Lupe werkte begin dit jaar mee aan de single 'Touch the sky' van Kanye West.

Met zijn debuutalbum, dat twee weken geleden als beste rapalbum binnenkwam in de Amerikaanse hitlijsten, wil Lupe Fiasco vooral aan de wereld laten zien wie hij is. "Ik wil gewoon een goede introductie van mezelf geven. Niets al te geks." Op zijn album heeft hij het over dingen 'die hem dierbaar zijn'. "Van grote sociale dingen die er in de wereld gebeuren, tot gekke, onbelangrijke dingen zoals enorme robots."

Lupe is moslim en ook zijn geloof komt terug in zijn muziek. Bijvoorbeeld in de titel waarbij 'food' staat voor het goede in de wereld en 'liquor' voor het slechte: moslims drinken geen alcohol. Maar de islam is geen belangrijk thema in zijn muziek. "Ik wil niet gezien worden als de verloren zoon van de islam. Ik heb ervoor gekozen om me buiten de discussie te houden en ik wil het alleen maar over mijn geloof hebben als ik daar het nut van inzie."

De onderwerpen die hij niet in zijn muziek behandeld wil Lupe nog eens verwerken in een boek. "Er zijn veel dingen die ik muzikaal niet kan uiten omdat het dan altijd moet rijmen. Ik wil ooit nog een boek schrijven waarin ik op diepere en complexere onderwerpen inga."

'Lupe Fiasco's food & liquor' ligt sinds eind september in de winkels.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen