Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Martine Bijl schrijft Nederlandse tekst 'Tarzan'

Shownieuws

Martine Bijl en Phil Collins werken de komende maanden samen aan de Nederlandse uitvoering van de musical 'Tarzan'. Bijl vertaalt de teksten van de Brit.

Martine Bijl en Phil Collins werken de komende maanden samen aan de Nederlandse uitvoering van de musical 'Tarzan'. De voormalige actrice uit het 'Zonnetje in huis' was eerder verantwoordelijk voor de vertaling uit het Engels van musicals als 'Aïda' en 'The Lion King' en verzorgt nu ook de vertaling van de teksten uit 'Tarzan'. Collins heeft laten weten zich erop te verheugen om zijn teksten in het Nederlands te horen.

De Disney-musical 'Tarzan', die op 16 mei op Broadway in première ging, komt volgend jaar naar Nederland. Daarmee wordt Nederland het eerste land buiten de Verenigde Staten waar de musical te zien is. Deze zomer begon de zoektocht naar de vertolker van Tarzan in Nederland. De 55-jarige Brit Collins verzorgde de muziek en songteksten van de Amerikaanse musical. De voormalige Genesis-zanger en -drummer is nauw betrokken bij de casting.

De Nederlandse cast is nog niet bekendgemaakt, maar de pers heeft alvast een voorproefje van de show gezien. Drie Amerikaanse musicalsterren waren overgevlogen om drie nummers uit de musical te laten horen. Bekende, door Collins geschreven popnummers als 'You'll be in my heart' en 'Son of Man', werden al eerder voor de animatiefilm van Tarzan gebruikt.

Bob Crowley, de regisseur van de Amerikaanse uitvoering van 'Tarzan', wilde de manier waarop Tarzan zich in de tekenfilm voortbeweegt overbrengen naar het toneel. In de tekenfilm maakt Tarzan gebruik van handig geplaatste lianen en boomtakken. Om de soepele bewegingen van de woudbewoner op het toneel over te brengen, werd de Argentijn Pinchón Baldinu benaderd. Hij is de oprichter van het acrobatische gezelschap 'De la guarda'. De set van de Broadway-musical, zoals die ook in Scheveningen te zien zal zijn, is ingericht om de luchtacrobatiek van Baldinu mogelijk te maken.

De voorstelling is in de Verenigde Staten gemaakt op basis van het verhaal van Edgar Rice Burroughs uit 1912. Algemeen directeur Erwin van Lambaart van Joop van den Ende Theaterproducties ziet 'Tarzan' nog altijd als een maatschappelijk stuk. "Het gaat over adoptie, over vriendschap, over je eerste liefde en over je weg vinden in het leven", illustreert hij. De relatie tussen twee werelden staat centraal in het stuk. Tarzan moet kiezen tussen twee families: de ene familie leeft in de jungle en de andere in de menselijke wereld.

De musical gaat op 15 april in première in Scheveningen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen