Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmsucces Verhoeven mede dankzij Martine

Shownieuws

Filmregisseur Paul Verhoeven heeft nooit staan springen om naar Amerika te gaan. Als zijn vrouw Martine niet had aangedrongen, was het nooit gebeurd.

Filmsucces Verhoeven mede dankzij Martine

Filmregisseur Paul Verhoeven heeft nooit staan springen om naar Amerika te gaan. Als zijn vrouw Martine niet had aangedrongen, was het nooit gebeurd. Dat zegt hij in een interview met Playboy, ruim twintig jaar later.

De successen die Verhoeven vanaf 1985 boekte met Amerikaanse films, heeft hij daarmee indirect aan zijn vrouw te danken. Want zelf kon hij de knoop niet doorhakken. "Ik had de moed niet om de stap te wagen." Verhoeven was bang voor de grote oversteek. "Het was een enorme stap en ik was toen al 47 jaar. We moesten een andere taal gaan spreken en ik was daar niet echt sterk in."

Ook het regisseren van films als 'Robocop', 'Totall recall' en 'Basic Instinct' heeft hij indirect te danken aan zijn vrouw. "Zij was degene die aandrong dat ik die scripts moest accepteren." Zo legde Verhoeven zelf het script van 'Robocop' halverwege aan de kant. "Ik vond het te dom, maar Martine zag er heel veel in."

Martine is de jeugdliefde van de filmmaker. Ze zijn al bijna veertig jaar gelukkig getrouwd. De 68-jarige Verhoeven wijt zijn huwelijksgeluk aan een gedeeld verleden. "We zijn samen door de jaren zeventig heen gekomen. Met alle seksuele vrijheid die die tijd met zich meebracht. Alles mocht en kon. Als je er niet aan meedeed, was je gek. Wij zijn er doorheen gekomen."

Verhoeven woont nog steeds in de Verenigde Staten. In september komt zijn Nederlandse film 'Zwartboek' uit. Het is zijn eerste Nederlandse film sinds 1983. In 'Zwartboek' zijn onder meer Carice van Houten, Thom Hoffman en Halina Reijn te zien.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen