Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Lammers dankt taxichauffeurs voor Gouden Kalf

Shownieuws

Frank Lammers heeft zijn Gouden Kalf te danken aan de taxichauffeurs van Amsterdam. Dat verklaarde hij tijdens zijn dankwoord voor de prijs van beste acteur.

Frank Lammers heeft zijn Gouden Kalf te danken aan de taxichauffeurs van Amsterdam. Dat verklaarde de acteur vrijdagavond tijdens zijn dankwoord voor de prijs van beste acteur. Hij won het beeldje voor zijn rol in de film Nachtrit, over de taxi-oorlog in Amsterdam. Ook bedankte hij Daniel Bossevain, voor het weigeren van de rol.

Lammers betrad vrijdag niet alleen het podium in de stadsschouwburg van Utrecht om zijn eigen Gouden Kalf op te halen. Hij nam ook het beeldje in ontvangst voor zijn vriend Fedja van Huêt, die zijn broer speelt in 'Nachtrit'. Van Huêt werd verkozen tot beste acteur in een mannelijke bijrol. Hij kon niet aanwezig zijn op het Gala van de Nederlandse Film omdat hij in het theater stond met het stuk 'De hemel boven Berlijn'.

Carice van Houten kwam tijdens haar dankwoord voor de prijs voor beste actrice niet helemaal uit haar woorden. Stamelend bedankte ze vooral regisseur Paul Verhoeven voor haar rol in zijn film Zwartboek. Ze bedankte de 'oude dibbes' voor zijn 'ongelooflijke vertrouwen, humor, speelsheid en warmte'. "Ik heb je in mijn hart gesloten. Je gaat er nooit meer uit." Een grote verassing voor de actrice was een videoboodschap van haar grote voorbeeld, de Amerikaanse actrice Meryl Streep, die haar vertelde ooit nog met haar te willen samenwerken. "Ik hoor van iedereen dat je een fantastische actrice bent."

Grote favoriet Alex van Warmerdam veroverde met zijn film Ober twee Gouden Kalveren. Bij zijn dankwoord voor de prijs voor het beste scenario bedankte hij met nadruk zijn jongste zoon voor het bedenken van een belangrijke scene uit de film. "Behalve mijn zoon heb ik het hele script alleen geschreven, zelfs stiekem. Misschien ben ik daarom ook zo blij met deze prijs."

Het Gala werd bijgewoond door onder anderen Rutger Hauer, Thijs Römer, Annet Malherbe, Mimoun Ouissa, Caro Lenssen en Tijn Docter.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen