Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Alles klopt bij de New York Dolls

Shownieuws

Alles klopt bij de opnieuw opgerichte New York Dolls. Dat stelt Steve, plaatsvervanger van de overleden gitarist Johnny Thunders.

Alles klopt precies bij de twee jaar geleden opnieuw opgerichte New York Dolls. Dat stelt Steve Conte, plaatsvervanger van de in 1991 overleden gitarist Johnny Thunders. Voormalig Smiths-zanger Morrissey, ooit voorzitter van de Engelse fanclub van de Amerikaanse punkgroep, vroeg de New York Dolls in 2004 voor een eenmalige reünie op het Meltdown-festival. De drie overgebleven bandleden gingen tot ieders verbazing niet alleen in op het verzoek, ook verscheen onlangs na 22 jaar het derde studioalbum van de legendarische groep. Woensdag trad het gezelschap op in de Amsterdamse popzaal de Melkweg.

De New York Dolls werden in 1971 opgericht. Ze verdwenen zes jaar later van het toneel vanwege gebrek aan commercieel succes. Niet veel later groeide opeens de faam van de band. Hun voormalige manager, de Engelsman Malcolm McLaren, kopieerde hun concept. Rauwe rockmuziek en een provocerend imago waren bouwstenen voor The Sex Pistols, die punk op de kaart zetten. Hoewel er in de loop der jaren veel verzamelalbums en liveplaten van de New York Dolls verschenen, weigerden de bandleden nog samen op het podium te klimmen.

Door de dood van Thunders en drummer Jerry Nolan (de vervanger van de in 1972 aan een overdosis overleden Billy Murcia) in de jaren negentig, leek een reünie definitief van de baan. De muziekindustrie reageerde dan ook verrast toen zanger David Johansen, gitarist Sylvain Sylvain en bassist Arthur Kane twee jaar geleden de uitnodiging van Morrissey accepteerden. "David belde mij plotseling met de vraag of ik de plek van Thunders wilde innemen", vertelt Conte. "Ik was eigenlijk meer verrast doordat de bandleden weer bijeenkwamen, dan doordat David mij vroeg."

Enkele weken na het optreden in Engeland werd bij Kane leukemie geconstateerd. De bassist overleed slechts een paar uur nadat hij was opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles. "De show in Engeland voelde zo goed dat we toch graag verder wilden", stelt Conte, die onder meer speelde met Willy DeVille, Maceo Parker, Simon & Garfunkel en Chuck Berry. "Dit is absoluut de leukste rock-'n-rollband waar ik ooit in heb gespeeld. Alles klopt. Het samenspel gaat zo goed dat we in twee weken een compleet album opnamen en dat de muziek op de plaat zelfs voor 99 procent live is ingespeeld."

Conte componeerde zelfs drie nummers die op het album 'One day it will please us to remember even this' staan. "Ik gaf David een tape met vijftien nummers die ik had geschreven. Drie, eigenlijk drieënhalf, van die nummers staan nu op het album", zegt Conte met enige trots in zijn stem. "Toevallig luisterde ik vandaag in de tourbus voor het eerst sinds lange tijd weer eens naar het album. En voor een stel oude mannen is het toch erg ingenieus gemaakt, moet ik zeggen."

'One day it will please us to remember even this' is verschenen via RoadRunner/CNR.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen