Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Winnaars Big Brother kunnen gewoon over straat

Shownieuws

De Big Brother-hype herleeft. Volgende week zendt Talpa elke werkdag een terugblik uit op een van de vijf Big Brother-edities. Binnenkort start Big Brother 6.

Winnaars Big Brother kunnen gewoon over straat

De winnaars van het reality-programma Big Brother gaan weer rustig over straat. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal deelnemers van de reality-soap, die vijf edities telde. Begin volgende week zendt Talpa dagelijks een terugblik op tv uit.

"Ik ben niet meer hot", zegt de 29-jarige Bart Spring in 't Veld. Hij won de eerste editie, in de winter van 1999. Big Brother was een hit, Bart een held. Maar de grote hectiek is voorbij. Spring in 't Veld wordt nog steeds herkend, vooral door jongeren. "Maar de grote hectiek is voorbij."

De eerste maanden na zijn tv-triomf was het een gekkenhuis. Op straat dromden mensen zich rondom Bart samen. Hij stelde een nieuwbakken manager aan en kreeg zelfs een lijfwacht mee. Ook maakten fans soms een urenlange reis om onaangekondigd bij hem op de stoep te staan. Verder ontving Bart honderden stukken fanmail. Zelfs een adressering als 'Bart Big Brother' kwam toch bij de winnaar terecht.

Bart stuurde kaarten terug met een handtekening. "Ik werd door mijn vader, broer en beste vriend geholpen, dus ik kan niet zeggen dat alle handtekeningen echt zijn."

Sinds RTV Utrecht Bart onlangs aan de kant zette als televisiepresentator, is hij definitief uit de schijnwerpers verdwenen. Hij werkt nu als tekstschrijver en is persvoorlichter van bandengids.nl.

Joost Hoebink, vorig jaar winnaar van Big Brother 5, stuitte op veel minder hysterische taferelen. De eerste maanden werd Joost wel op straat aangesproken als 'kampioen' van Big Brother, maar van mensenmassa's was geen sprake. "Maar ik was verbaasd hoeveel mensen naar het programma hadden gekeken."

Hij was onder de indruk van een vrouw die vertelde dat haar dochter die met lymfeklierkanker in het ziekenhuis lag, met zoveel plezier naar Big Brother had gekeken. Maar het aantal reacties is tegenwoordig minimaal.

De 22-jarige Joost is naar Utrecht verhuisd. Zijn droom is televisiepresentator worden. De snelle weg, via het presenteren van een belspel, heeft hij echter afgeslagen. "Ik wil eerst ervaring opdoen achter de schermen." Momenteel werkt hij als redacteur voor de Avro-jeugdtelevisie.

Zowel Bart als Joost kijkt met belangstelling uit naar Big Brother 6, dat zondag over een week start. "Het blijft een vreselijk interessant experiment", zegt Joost, die wel met andere ogen kijkt. "Ik zal steeds denken: hoe zou ìk het hebben gedaan?" Hij relativeert de status van bekende Nederlander. "Wij zijn niet bekend omdat we iets bijzonders hebben gedaan."

Bart, die de hele reeks op tv heeft gevolgd, verwacht dat editie zes minder goed wordt dan de laatste. "Zoals ik het elk jaar minder vind worden."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen