Kies je favoriete radiostation

Dossiers

James Morrison schrijft zware jeugd van zich af

Shownieuws

James Morrison heeft zijn moeilijke jeugd van zich af geschreven op zijn debuutalbum 'Undiscovered'. De 21-jarige Engelse zanger groeide zonder vader op.

James Morrison heeft zijn moeilijke jeugd van zich af geschreven op zijn debuutalbum 'Undiscovered'. De 21-jarige zanger stond er op jonge leeftijd met zijn moeder en twee broers alleen voor, nadat zijn vader de familie verliet. "Sindsdien verhuisden we van de ene plek naar de andere. Als we te veel schulden hadden, werden we namelijk ons huis uitgezet", zegt Morrison.

De Engelse soulzanger, die met de single 'You give me something' in de hitlijsten staat, werd in het stadje Rugby geboren en groeide op in Northampton. Geïnspireerd door albums uit zijn moeders platencollectie en een bluesloopje dat een oom hem op een akoestische gitaar liet horen, begon hij op zijn dertiende muziek te spelen. "Ik werd wild toen mijn oom dat loopje voor mij speelde", schrijft Morrison in een verklaring. "Dat wilde ik ook en binnen een week kon ik al drie nummers spelen. Sindsdien speelde ik elke avond op de gitaar. Op die manier ontsnapte ik aan de sleur van het dagelijkse leven in huis."

In de havenstad Porth viel de 15-jarige Morrison op door zijn muziektalenten. "Mensen vroegen steeds of ik op het strand liedjes voor ze wilde spelen. In Northampton wilde er nooit iemand luisteren, maar in Porth trok ik soms hele groepen mensen op het strand. Op die manier verdiende ik ook wat geld. Soms zelfs zeventig pond per uur."

Na een muziekopleiding werkte Morrison als schoonmaker in een hotel en later als bussenschoonmaker. "Die baan was zo zwaar dat ik thuis te moe was om nog gitaar te spelen." Nadat hij werd ontslagen zag een A&R manager de jonge muzikant twee jaar geleden toevallig spelen in een bar en bezorgde hem niet lang daarna een contract bij Polydor.

Morrison sloeg het aanbod af om nummers van andere songschrijvers op te nemen voor zijn debuutalbum. "Ik wilde zingen over dingen die dicht bij mijzelf liggen en schreef voor het album nummers over onderwerpen uit mijn eigen leven. Het titelnummer 'Undiscovered' gaat over een jeugdvriend die op jonge leeftijd aan een overdosis overleed, 'The pieces don't fit anymore' over mijn enige vriendinnetje uit mijn jeugd en 'One last chance' over een jongen uit de buurt die de verkeerde kant op ging.

Ondanks zijn moeilijke jeugd is Morrison geen zwartkijker. "Ik denk dat ik probeer naar de goede kant van mensen te kijken omdat mijn ouders er een zooitje van maakten en mijn vader gewoon een zak is." 'This boy' schreef Morrisson voor zijn moeder. "Mijn moeder is zelden enthousiast, blij of gelukkig. Als kind denk je dat dit normaal is, maar toen ik ouder werd ergerde ik mij er steeds meer aan. Daarom schreef ik een nummer om haar te vertellen hoe ik mij voel. Ze heeft me in de war gebracht, maar ik verwijt haar dat niet. Ik ben er nog steeds voor haar."

'Undiscovered' is verschenen via Polydor/Universal.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen