Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Clooney waarschuwt VN-Veiligheidsraad om Darfur

Shownieuws

George Clooney heeft een pleidooi gehouden voor het sturen van een VN-vredesmacht naar Sudan. Hij waarschuwde de VN dat Darfur 'hun Auschwitz' kan worden.

(Novum/AP) - Acteur George Clooney heeft donderdag bij de Veiligheidsraad in New York een pleidooi gehouden voor het sturen van een VN-vredesmacht naar de Sudanese regio Darfur. Hij deed dat samen met Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Elie Wiesel, namens diens Stichting voor Menselijkheid. Clooney waarschuwde de leden van de Veiligheidsraad dat Darfur 'hun Auschwitz' kan worden.

Tal van VN-medewerkers verzamelden zich bij de vergaderzaal in de kelder van het VN-hoofdkantoor waar de informele bijeenkomst werd gehouden om een glimp van Clooney op te vangen. Toen de acteur arriveerde steeg een luid applaus op.

Clooney hield de Veiligheidsraad voor dat het absoluut noodzakelijk is dat VN-troepen de vredesmacht van de Afrikaanse Unie, die eind deze maand uit Darfur vertrekt, vervangen. Gebeurt dat niet, dan zullen hulpverleners zich gedwongen zien het gebied te verlaten en zullen de 2,5 miljoen ontheemden die van hen afhankelijk zijn sterven, zei hij. "Na 30 september zijn de VN niet meer nodig. Dan zijn er alleen nog mannen met schoppen en gebleekt wit linnen en grafstenen nodig", zei Clooney, die in april vijf dagen met zijn vader, journalist Nick Clooney, in Darfur doorbracht.

De VN zijn bereid vredestroepen naar Darfur te sturen, maar de Sudanese regering verzet zich daartegen met het argument dat de soevereiniteit van het land geschonden zou worden door de aanwezigheid van een VN-vredesmacht.

Sinds 2003, toen rebellen in opstand kwamen tegen de door Arabieren geleide Sudanese regering, zijn in Darfur meer dan 200.000 mensen om het leven gekomen en twee miljoen mensen op de vlucht geslagen. Door de regering ingezette Arabische milities, de zogenoemde Janjaweed, worden verantwoordelijk gehouden voor een groot deel van het geweld. In mei sloot de regering een vredesakkoord met de grootste rebellengroep, maar sindsdien zijn de rebellen onderling slaags geraakt.

Clooney noemde het geweld in Darfur de eerste genocide van de 21ste eeuw. "En als het ongestraft doorgaat zal het niet de laatste zijn. Het is in veel opzichten niet eerlijk, maar desondanks is het waar dat deze genocide op jullie conto zal komen te staan", zei Clooney tegen de aanwezigen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen