Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Tien jaar na zijn dood is Tupac nog inspiratiebron

Shownieuws

Hij overleed precies tien jaar geleden, maar Tupac Shakur is nog altijd een inspiratiebron voor rappers van nu. Kanye West en Big Boi van Outkast zijn fans.

(Novum/AP) - Hij overleed precies tien jaar geleden, maar Tupac Shakur is nog altijd een inspiratiebron voor rappers van nu. Niet alleen omdat hij knap, charismatisch, agressief, onbezonnen, een uitstekend liedjesschrijver en een visionair was, maar vooral omdat hij nooit een karikatuur van zichzelf werd.

"En dat zijn veel rappers van tegenwoordig wel", zegt Kanye West. West, momenteel één van de bekendste muzikanten in de rap en r&b-scene, zegt dat Tupac zich niet in een hokje liet plaatsen. "Daardoor bleef hij een echt mens, met een overweldigende boodschap in zijn muziek. Hij leefde en stierf waarvoor hij stond." Big Boi van Outkast heeft een soortgelijk standpunt. "Tupac sprak over dingen uit het echte leven en dan bedoel ik niet alleen het leven van de straat. Hij was veel slimmer."

Tupac Shakur kwam op 13 september 1996 op 25-jarige leeftijd om het leven. Een week eerder was hij beschoten na een bezoek aan een bokspartij van Mike Tyson. Tot op heden is de dader van de moordaanslag niet gevonden.

Gedurende zijn leven bracht Shakur vier albums uit, waarvan de dubbelaar 'All eyez on me' het bekendste is. Ook na zijn dood bestormde hij de hitlijsten met het materiaal dat hij achterliet. Om die reden is een deel van zijn fans ervan overtuigd dat Tupac nog leeft.

"Ik wil in de toekomst worden herinnerd als iemand die er echt toe deed", zei Shakur ooit. "Ik wil dat mensen over me blijven praten." Dat is gelukt. Tupac is bij fans, critici en collega-muzikanten nog altijd bekend als de grootste rapper in de geschiedenis.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen