Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Premièrepubliek stil van 'Zwartboek'

Shownieuws

'Zwartboek', de nieuwe film van Paul Verhoeven, is dinsdag in première gegaan in Den Haag. Verhoeven denkt dat het publiek erg onder de indruk was van de film.

Het publiek bij de première van 'Zwartboek' was onder de indruk van de film. De productie van Paul Verhoeven beleefde dinsdagavond zijn Nederlandse première in Den Haag. De internationale première vond op 1 september plaats op het filmfestival van Venetië. "Ik vond de film prachtig", zei actrice Kim van Kooten bij het verlaten van de bioscoop. "Ik wil in stilte nog even nagenieten." Ook actrice Nadja Hüpscher is geraakt. "De film moet nog even bij me landen."

Jeroen Krabbé vond 'Zwartboek', over een Joodse verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog, 'overweldigend', net als acteur Edwin de Vries. "Ik had het gevoel in een rollercoaster te zitten en er niet meer uit te komen tot het afgelopen was. Ik heb tot het einde toe geboeid gekeken." Volgens De Vries straalt de passie van Paul Verhoeven voor het filmvak van de productie af. "Het leuke is natuurlijk dat hij is teruggekomen naar Nederland omdat hij in Amerika zijn ei niet kwijt kon. Hier kon hij de film maken waar hij al twintig jaar van droomde. Dat straalt er vanaf."

Veel bewondering was er ook voor hoofdrolspeelster Carice van Houten. "Carice zou in alle oorlogsfilms moeten zitten", vindt Kim van Kooten. En Paul Verhoeven wilde tijdens zijn dankwoord na de première nog even benadrukken 'hoe ontzettend bijzonder het is dat Carice van Houten bestaat'. "Zonder haar had ik deze film niet kunnen maken."

Verhoeven dacht aan de reacties in de zaal tijdens de première te merken dat de film aansloeg. "Ik had het gevoel dat mensen behoorlijk onder de indruk waren en dat het even duurde voordat ze uit de beklemming kwamen. Want het is natuurlijk een heel spannende film." Carice van Houten deelt zijn mening. "Maar op zo'n avond zijn alle reacties natuurlijk heel positief. We moeten maar kijken hoe het gaat lopen, maar ik heb er een goed gevoel over."

Carice is in ieder geval heel blij dat de kop er nu echt af is. "Ik ben opgelucht", vertelt ze. "Heel trots, heel moe, maar voornamelijk heel gelukkig." Ook collega Halina Reijn is blij. "Ik vind alle aandacht voor ons werk fantastisch. Ik ben er heel trots op."

'Zwartboek' gaat over de jonge Joodse verzetsstrijdster Rachel Stein, die ten onrechte wordt beschuldigd van het verraden van haar verzetsgroep. Naast Carice Van Houten en Halina Reijn zijn hoofdrollen weggelegd voor Thom Hoffman en de Duitse Sebastian Koch, op wie Carice tijdens de opnamen verliefd is geworden. Het is de eerste Nederlandse productie van Paul Verhoeven sinds hij in 1983 zijn heil in Hollywood zocht. Vanaf donderdag draait 'Zwartboek', die geldt als de duurste Nederlandse film in de geschiedenis met zeventien miljoen euro, in de bioscoop.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen