Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Thekla Reuten met hoofddoek de straat op

Shownieuws

Thekla Reuten ging een paar dagen de straat op met een hoofddoek als voorbereiding op haar rol als islamitisch extremiste. "Het voelt prettig ingetogen."

Actrice Thekla Reuten ging een paar dagen de straat op met een hoofddoek, als voorbereiding op haar rol van islamitisch extremiste. In de Amerikaanse televisieserie Sleeper Cell speelt de 31-jarige Nederlandse een terroriste. Door het dragen van het kledingstuk heeft Reuten meer begrip voor haar rol gekregen.

"Ik begrijp haar. Het voelt prettig ingetogen", zegt zij dinsdag in de Mikro Gids. "Al staan haar destructieve plannen heel ver van me vandaan." Sleeper Cell gaat over een groep moslimfundamentalisten in de Verenigde Staten die een aanslag voorbereiden. Dat gebeurt in alle stilte en de terroristen gaan helemaal op in de bevolking. Tegelijkertijd infiltreert de federale politie FBI in de groep. Islamitische leiders vinden dat de makers van de serie onnodig angst voor moslims stimuleren.

Ook Reuten had aanvankelijk enige huiver voor de reeks. "Als je denkt aan de populistische manier waarop bijvoorbeeld CNN de terrorismebestrijding belicht, dan verwacht je van een Amerikaanse televisieserie over moslimterrorisme geen overdaad aan nuance." Dat vooroordeel bleek onterecht. "Je beleeft de serie door de ogen van een FBI-agent die zelf moslim is. Daardoor wordt al meteen duidelijk dat niet elke moslim een terrorist is, zoals mensen gevoed door angst en woede zomaar zouden kunnen gaan denken."

De terroristen krijgen volgens Reuten een menselijk gezicht in de serie. "Mijn personage heeft er bijvoorbeeld moeite mee dat ze bij haar infiltratie in de Amerikaanse samenleving geen hoofddoek kan dragen." Het is nog niet bekend wanneer de serie wordt uitgezonden.

Reuten speelde een van de hoofdrollen in de film 'De tweeling' uit 2002, die voor een Oscar was genomineerd. Zij is binnenkort te zien in Alex van Warmerdams productie 'Ober', de openingsfilm op het Nederlands Film Festival volgende week.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen