Kies je favoriete radiostation

Dossiers

ABC zendt miniserie 9/11 uit ondanks kritiek

Shownieuws

Een film over de aanloop naar 9/11 is zondag gewoon uitgezonden. Democraten uitten eerder hun kritiek op de inhoud van de film en waren tegen uitzending.

(Novum/AP) - Op de Amerikaanse zender ABC en de Britse zender BBC 2 was zondagavond het docudrama 'The path to 9/11' te zien, ondanks het verzoek van Democraten de miniserie over de aanloop naar de terroristische aanslagen op 11 september 2001 niet uit te zenden. In de serie wordt gesuggereerd dat de regering-Clinton te weinig heeft gedaan tegen de opkomende dreiging van moslimextremisten. Hij zou zijn afgeleid door de Lewinsky-affaire.

Vorige week vroegen voormalig president Bill Clinton en een aantal vooraanstaande Democraten de film niet uit te zenden, omdat deze de waarheid geweld zou aandoen. Vooral een scène waarin Osama bin Laden in Afghanistan omsingeld is door militairen, maar het bevel om hem te pakken uitblijft, is omstreden. Deze scène was zondag niet te zien.

Ook een scène waarin Richard Clarke, antiterrorisme-adviseur van het Witte Huis ten tijde van de aanslagen, zegt dat Clinton het te druk heeft met stagiaire Monica Lewinsky, is uit de film verwijderd. ABC wilde niet reageren op de doorgevoerde aanpassingen.

Het tweede deel van de vijf uur durende miniserie wordt maandag uitgezonden. Harvey Keitel speelt een FBI-agent die tevergeefs blijft waarschuwen voor dreigingen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen