Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Katten zijn leermeester voor musicalsterren

Shownieuws

De sterren bij de musical Cats bereiden zich voor op hun rol door katten te bestuderen. Antje Monteiro en Anita Meijer krijgen inspiratie van echte katten.

De sterren bij de musical Cats bereiden zich voor op hun rol door goed naar katten te kijken. Hoofdrolspelers Antje Monteiro en Anita Meijer laten zich allebei inspireren door de katten die ze tegenkomen in hun dagelijks leven. "Je kijkt veel naar katten. De bewegingen zijn ook heel belangrijk om je in te leven in je rol. De film Minoes, ook die is erg goed voor de research", vertelt Antje.

De musical speelt zich af op een vuilnisbelt waar katten samenkomen om het jaarlijkse Jubikel Bal te vieren. Tijdens dit feest kiest de oudste, wijze kater één kat uit die wordt wedergeboren en zo een nieuw leven krijgt. Anita Meijer vertolkt de rol van Grisabella, een diva op leeftijd. "Je moet leren denken als een kat. Ik let nu op de katten in mijn omgeving en kijk hoe zo'n beest zich gedraagt."

Voor Anouk van Nes was het niet gemakkelijk om zich in te leven. "Het is lastig om een kat te worden. Want je bent gewoon een mens en kan helemaal geen dingen doen die katten ook doen." Ook zij kijkt het trucje af bij echte katten. "Je gaat katten veel beter bekijken. Met veel experimenteren kom je een heel eind."

In Cats wordt de hoofdrol van Grisabella afwisselend vertolkt door Anita Meijer, Pia Douwes, Vera Mann, Antje Monteiro en Lone van Roosendaal. Andere rollen zijn weggelegd voor Marco Bakker als de wijze kater Deuteromium en Anouk van Nes als Bomballerien. De musical is gebaseerd op de gedichtenbundel 'Old Possum's book of practical cats' van T.S. Elliot. In 1981 beleefde de musical zijn première in Londen. Na bijna veertien jaar is de voorstelling weer in Nederland te zien. Op 7 oktober is de landelijke première in het Luxor Theater in Rotterdam.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen