Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Film van christen moet Saudische moslims verenigen

Shownieuws

De Saudische film 'Today and tomorrow' moet fundamentalistische en liberale moslims in het land verbroederen. De regisseur is een Palestijnse christen.

(Novum/AP) - De Saudische speelfilm 'Today and tomorrow' moet fundamentalistische en liberale moslims in het conservatieve moslimland Saudi-Arabië dichter bij elkaar brengen. In de film van de christelijke regisseur Izodore K. Mussallam wordt slapstickhumor gebruikt om de rol van de vrouw in de Saudi-Arabische maatschappij onder de aandacht te brengen. Deze vorm van humor komt vaak voor in populaire Arabische televisieprogramma's.

De geboren Palestijn Mussallam predikt tolerantie. "Mensen met een links en rechts gedachtegoed hoeven het niet met elkaar eens te zijn", benadrukt hij. Mussallam hoopt dat mensen meer willen luisteren naar elkaars standpunten. 'Today and tomorrow' is maandag in première gegaan op een filmfestival in de Indiase hoofdstad New Delhi.

In 'Today and tomorrow' probeert een rijke Saudi-Arabische zakenman zijn dochter, Sahar, uit te huwelijken. De ouders zoeken een rijke man van goede afkomst voor haar. Haar broer, Khaled, wil dat de aanstaande van zijn zus een vrome moslim is. Khaled hecht steeds meer waarde aan het geloof en veroorzaakt daarmee een kloof tussen zichzelf en zijn progressieve familie.

Saudi-Arabië heeft geen bioscopen. Volgens de regisseur zijn er plannen om volgend jaar een bioscoopcomplex te openen. Tot die tijd kan de film op dvd worden bekeken.

Mussallam woont in Canada. Hij schreef en regisseerde verscheidene films, waaronder 'Heaven before I die' en 'Adam & Eve'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen