Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De beste stuurlui zijn zuur (88)

Columns

100%NL is nu een dikke week bezig, en de complete mediawereld heeft inmiddels zijn mening gegeven over het kersverse stationnetje. En die meningen zijn onverdeeld zuur. De muziekmix is te breed, het geluid zuigt en de DJ's zijn hun beroep niet waard, kort samengevat. Nu wil ik 100%NL hier niet gaan verdedigen, maar ik vraag me af wie van al die critici ooit een compleet station in een week en 13 uur in mekaar heeft geflanst dat beter klonk.

Het gaat me eerlijk gezegd ook niet zo om 100%NL. Het gaat me meer om al die 'beste stuurlui' die steeds maar zuurtjes aan wal blijven staan.

Want wat gebeurde er een paar maanden geleden tot Yorin stierf en Caz geboren werd? Euhm… Oh! Precies hetzelfde!

Kansloos station, waardeloze muziek mix, te smal dit keer, en zelfs Edwin Evers vond het nodig om op te merken dat Caz 'een slap aftreksel was van is van wat er al is'. Caz zou hetzelfde doen als 538, maar dan veel slechter.

Eind augustus 2005 veranderde Noordzee FM in Q music. En jawel, ook toen was vrijwel iedereen het erover eens dat die domme Belgen nu toch echt in de spelletjes van John de Mol getrapt waren. Haha. Noordzee was een failliete boedel. En wat konden die Belgen daar nu van maken? Twee weken eerder was Talpa van start gegaan.

Beginnen jullie een patroon te zien?

We gaan nog even verder terug. Terug naar de uitslag van de frequentieveiling. Want daar zaten wat zogenaamde 'upsets' tussen. RTL kreeg namelijk – ook tot zijn eigen verbazing – twee frequenties, waaronder die voor Nederlandse muziek. En Sky kreeg de gouwe ouwe frequentie. En jawel! Beide werden uitgelachen, want dat kon toch allemaal niks worden.

En moet ik het nog hebben over de start van SBS-6, RTL-Veronique en Radio 10?

En nu ff terug naar de realiteit. Sky gaf Veronica een doorstart, en Veronica is op dit moment met Q het 6de station van Nederland. RTL heeft zich vies verslikt aan Yorin, maar sinds 100%NL van start gegaan is, vindt iedereen toch wel dat RTL-FM eigenlijk niet zo slecht station was als men dacht.

Mijn conclusie: je moet een beetje een masochist zijn om in Nederland een nieuwe zender te beginnen, want iedereen die je niet aangenomen hebt bij je nieuwe station, zal je station overladen met kritiek.

Een van de kritiekpunten op 100%NL is dat de DJ's nog niet lekker schuiven. Er gaat van alles fout. Dat zou komen omdat de nieuwe jocks van 100%NL helemaal geen DJ's zijn, maar een bij mekaar geraapt zootje wannabe's.

Laten we dan nu eens terugluisteren naar de start van een van 's Neerlands beste DJ's bij een nieuw station.

[Tja, daar ga je weer als columnlezer. Klik snel hier en luister mee]

Ja, ook Jeroen van Inkel moet ff wennen aan een nieuwe studio.

Nog even terug naar de kritiek op 100%NL. Het dieptepunt daarvan kwam van Wereldstad Radio Nationaal. Volgens Ed van Leeuwen is de naam 100%NL een leugen, en richt 100%NL zich op Lonsdale jongeren. Ik kon mijn ogen niet geloven! Maar natuurlijk checkte ik dit bericht bij de bron. Niet dat ik mijn collega's van Radio.NL niet vertrouw, maar het is altijd profesioneel om bij de bron zelf te checken. En gelukkig, Ed van Leeuwen ontkende in een meeltje. Dus ik schrijf terug, weet je het zeker? Of krabbel je terug! Nee, hij krabbelde niet terug, maar die term Lonsdale had ie niet gebruikt. Dat had onze reporter bedacht. Jaja.

Dus ik denk, ik moet eens naar dat Wereldstadio Radio luisteren, kan ik mooi ff checken wat voor muziek Wereldstad draait. 95% Nederlandstalig staat erop de site. En de andere 5% zou anders-talige muziek zijn van Nederlandse bodem. Leuk! Dat hoor ik hier weinig in de VS. Nederlandstalige muziek. Af en toe de Golden Earing op een classics station. En heeeeeel af en toe Venus van Shocking Blue.

Maar wat draait Wereldstad nu? Ik luisterde op dondervrijdagnacht 14 juli van 12h19 tot 1h07. Da's natuurlijk redelijk willekeurig uurtje, maar dit is ook geen beoordeling van het CvdM, maar een column. Wat hoorde ik zoals? Als eerste een urban plaatje van Mr Carty, Jolene and Gelanistyle dat zo op 100%NL kan, Maywood met 'Twilight',

"Voor onze Belgische luisteraars, want die hebben we ook. En binnenkort hebben we nog veel meer Belgische luisteraars. Want België staat ook hoog bij ons in het vaandel. In België wonen namelijk veel mensen die zouden tekenen voor het Nederlandse lied. Er worden te weinig Nederlandstalige liederen gespeeld in Vlaanderen. Zeer zeker. Als ik minister-president zou zijn, dan zou ik Vlaanderen weer bij Nederland betrekken. Dan hebben we weer een grote community. Een echte gezellige gemeenschap. Een groot Brabant. Friesland ook onafhankelijk maken. Zijn we daar ook vanaf."

Diesel met hun 'moeilijke woord Summer night', de Dolly Dots met 'All the roses', een deuntje van Do, Band of Gold met een Barry White medley,

"We hadden het net over Friesland onafhankelijk. Dat mag. De Friezen willen graag onafhankelijk worden. Dat mag van mij. Als dat zover is, dan moeten we wel een seintje krijgen, want dan zetten we een vacaturebank op Wereldstadradiooo.nl. We hebben dan heel wat buizentrekkers en pijpensnijders nodig. En waarom? Er moet een ontiegelijk hoog hek om Friesland.", aldus Ed van Leeuwen en Anita de Wit.

2 Unlimited – 'Nothing like the rain', Lucifer met 'House for sale' en Beef met de 'Late night Sessions'.

Ofwel 9 van 11 plaatjes waren Engelstalig. 'Te min voor Anja' van Spring en 'België' van het Goede Doel waren de enige Nederlandstalige nummers. Da's 18%, en geen 95%. Sterker nog, als Wereldstad zich aan de 95% belofte wil houden, dan moeten ze 17 uur geen Engelstalige plaatjes draaien om deze 48 min goed te maken. Ook in de spotjes zit trouwens meer dan 5% Engelstalige muziek.

Toch vreemd voor een station dat 100%NL aanvalt voor het draaien van weinig Nederlandstalige muziek.

Want volgens mij draait 100%NL wel 100% Nederlandse muziek. Geheel volgens de belofte draait het namelijk 70% Nederlandstalige muziek, en Herbert Visser interpreteert dat de 20% Europese muziek die hij moet draaien ook van Nederlandse bodem kan komen, maar dan niet in het Nederlands gezongen wordt. En oh ja, voor de slimmeriken: 70+20 is geen 100, want die laatste 10% zijn nodig voor spreektijd voor de DJ's en aanverwante zaken. Overigens spreken die DJ's allemaal Nederlands. En zo kom je toch op 100%NL.

Maar volgens Wereldstad zit het helemaal anders.

"Wereldstad hoort in heel Nederland in de ether. Want wat een verschil. Ik heb in de auto even naar die ander geluisterd, maar zoveel keer niks hebben we niet. We kregen hele leuke reacties in de tussen tijd. Iemand zei dat we beter zijn af geweest met RTL-FM. RTL-FM had nooit mogen verdwijnen, want 100%NL is 3 keer niks. Dat is algemeen bekend. Hou het nieuws in de gaten Radiodagblad.nl en Radio.NL. Binnenkort valt het doek voor 100%NL, daar gaan wij voor zorgen. Want je mag niet met een naam 100%NL en dan alleen maar hip-hop en van die Lonsdale gevallen. Nee, 100% is 100% en dan moet je ook Frans Bauer en Marianne Weber draaien. Niet discrimineren! En dan kun je met een wetboek aankomen, wat is discrimineren, maar als je onderscheid maakt tussen Nederlandse artiesten, dan ben je verkeerd bezig."

Huh?

Lonsdale jongeren! Dus toch! En geweldig genoeg, noemen ze dit in dezelfde adem als Radio.NL.

Tja, nu kan ik niet anders dan uitleggen waarom dit een idiote stelling is. Beste Ed van Leeuwen: Lonsdale jeugd is namelijk extreem rechtse jeugd, en die luisteren echt niet naar een muziekstroming die gedomineerd wordt door half-Marokaanse figuren als Ali B en grote zwarte rappers uit de VS. Dat zijn nu net de figuren die ze haten en het land uit willen flikkeren.

Best lef hebben om dan te ontkennen dat je dat ooit gezegd hebt. Ik noem dat liegen. En zeg niet dat je niet wist dat ik meeluisterde.

"Radio.NL luistert ook mee. En dat verwachten we ook. Geen dingen in een verkeerde context plaatsen, dat is allemaal zo makkelijk. Nee, 100%NL moet gewoon van de ether af. Wegwezen. 100%NL, dan moet je ook 100%NL zijn, vinden wij. En wij is Wereldstad Radio Nationaal."

Neeee, dat doen we niet hoor. Wij zetten niks in een verkeerde context. We laten gebruiken gewoon je eigen woorden hoor. Soms is de waarheid zo mooi, dat je er niets aan hoeft te veranderen.

Anyway, laat het duidelijk zijn. Wereldstad Radio Nationaal probeert goedkoop, over de rug van 100%NL, te scoren voor 15 minutes of fame, maar wat mij betreft werden het 5 minutes of total utter shame.

Ik neem aan dat Herbert Visser op excuses zit te wachten, Ed. Dus, kom maar met dat persbericht. Wij zullen het ongewijzigd plaatsen, geheel in de juiste context.

Met vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

PS Deze column is ook als podcast beschikbaar. Download de mp3 hier, of voeg radio.nl/podcast toe aan je podcastprogramma.

Gerelateerde Artikelen