Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Pearl Jam maakt comeback in Nederland

Shownieuws

Pearl Jam gaf dinsdagavond in het Gelredome voor het eerst in meer dan zes jaar weer een optreden in Nederland. De show duurde meer dan twee uur.

Pearl Jam gaf dinsdagavond in het Gelredome voor het eerst in meer dan zes jaar weer een optreden in Nederland. De band die begin jaren negentig doorbrak met het debuutalbum 'Ten' trakteerde het publiek in Arnhem op een ruim twee uur durende show, waarin vooral het oude materiaal van de Amerikanen centraal stond.

De laatste keer dat Pearl Jam optrad in Nederland was op Pinkpop, 12 juni 2000. In Landgraaf was het dringen om de band van dichtbij te kunnen bekijken. Achttien dagen later werd de populariteit van zanger Eddie Vedder en zijn bandgenoten nog pijnlijker duidelijk. Op het Roskilde-festival in Denemarken vonden negen mensen de dood tijdens een concert van de Amerikanen. Door de drukte en de modderig geworden ondergrond liepen de fans elkaar onder voet. De overige shows van de Europese tournee, waaronder een concert in Ahoy, werden afgelast. De zwarte bladzijde werd omgeslagen, maar Europa werd tot eind vorig jaar gemeden.

Dinsdag waren de mannen, die nog jongens waren toen ze samen met Nirvana, Alice in Chains en Soundgarden begin jaren negentig het gezicht vormden van de grunge, dus terug in Nederland. In het Gelredome verloochenden ze hun oude materiaal niet. Door te beginnen met 'Release' en 'Why go' van 'Ten' kregen de Amerikanen het publiek meteen mee. "Wees lief voor elkaar", zei Vedder, toen hij het enthousiasme van de fans in de gaten kreeg.

Pearl Jam bewees dat het niet alleen naar Nederland was gekomen ter promotie van de in mei verschenen nieuwe cd. Van het achtste studioalbum werden slechts drie nummers gespeeld, waaronder de goed ontvangen single 'World wide suicide'. Hierdoor was er voldoende ruimte voor hits en publiekslievelingen als 'Jeremy', 'Rearviewmirror', 'Better man' en 'Daughter'.

In de tweede toegift van de avond werd 'Alive', het bekendste nummer van de band, massaal meegezongen. Na de monsterhit gingen de lichten van het stadion al aan, maar de band bleef op het podium. Althans: Vedder verliet even het podium om tijdens de Neil Young-cover 'Rockin' in the free world' het publiek in te duiken. Pas na het daaropvolgende nummer, 'Yellow ledbetter', was het echt voorbij.

De show is binnen enkele dagen te downloaden op pearljam.com.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen