Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Froger zingt liefst alleen en recht uit het hart

Shownieuws

René Froger begint op 4 oktober aan zijn nieuwe theatertoer 'Mijn Hollands hart'. Hij zingt alleen Nederlands.

René Froger vindt het weer fijn om alleen te werken. De zanger begint op 4 oktober aan een nieuwe theatertoer en is blij dat de hectische periode van Toppers, met Gordon en Gerard Joling, achter hem ligt. "Het is toch wel het leukste om het alleen te doen. Het zijn dingen die ik meer recht uit mijn hart doe."

Hij is Joling en Gordon, met wie hij eind mei concerten gaf in de ArenA, zeker nog niet zat. Maar Froger vindt het heel leuk om zich weer even op zichzelf te concentreren. "Die Toppers-concerten waren echte meezingevenementen. Dit is meer diepgang en emotie. Daarnaast kan ik nu weer dingen doen die je niet met z'n drieën kan doen. Al is het wel een stuk rustiger", zegt Froger.

De theatertoer 'Mijn Hollands Hart' is de eerste show waarin Froger alle liedjes in het Nederlands zingt. Volgens de Amsterdamse zanger was de tijd rijp om een Nederlandstalige show te maken. "Ik heb de afgelopen jaren alleen maar Engels gezongen", vertelt hij. "En de laatste tijd zijn er heel veel aanvragen gekomen. Met Toppers waren we succesvol en daar heb ik ook meer Nederlandstalig gedaan."

De zanger heeft het gevoel dat je met Nederlandse nummers meer mensen bereikt. "Veel mensen verstaan het Engels wel, maar begrijpen het niet. Daarnaast zijn er zoveel verschrikkelijk mooie Nederlandstalige liedjes gemaakt, dus ik wou ze gewoon een keer op mijn manier doen."

Zijn nieuwe show is gevuld met hits van toen en nu. Om een goede lijst samen te stellen, schakelde Froger zijn omgeving in. "In heb de afgelopen maanden vrienden gevraagd om een lijstje te geven van de tien mooiste liedjes die zij kennen. En er kwamen veel dezelfde liedjes uit, echt nummers waarvan je een speciaal gevoel krijgt."

Na de toer staat er een grote kerstshow te wachten. "Het maken van grote shows heeft een verslavende werking", zegt de zanger. "Dat komt omdat ik me de laatste jaren meer bemoei met de productie, het uitzoeken en het schrijven. Werken met grote orkesten en balletten, dat is te gek. Ik krijg soms ook dat Amerikaanse gevoel om er een echte show van te maken."

Froger is bezig aan een druk jaar. Maar dat vindt de zanger allesbehalve erg. "Mijn hoofd staat nooit stil. Daardoor zit mijn agenda altijd vol. Maar ik vind het leuk om te doen. Mensen blijven komen en vinden het altijd gezellig. Ik ben de gelukkigste man van de wereld, ik ga elke keer naar mijn eigen feest. Wat is er nou mooier dan van je hobby je werk maken?"

Froger maakt zijn beslissingen tegenwoordig meer met zijn hart, zegt hij. Het overwinnen van prostaatkanker heeft hierbij een rol gespeeld. "Het laatste jaar sta ik toch iets meer met mijn benen op de grond. Je gaat over dingen nadenken. Normaal gesproken was ik heel rationeel. Was het zakelijk wel interessant? Nu denk ik meer aan wat ikzelf leuk vind."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen