Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Disney beschuldigd van plagiaat 'Pirates'-film

Shownieuws

Een scenarioschrijver beweert dat Disney zijn ideeën gebruikte voor de 'Pirates of the Caribbean'-films en spant een rechtzaak aan

(Novum/AP) - Disney moet binnenkort voor de rechter uitleggen hoe de filmmaatschappij aan de ideeën is gekomen voor het eerste deel van de trilogie 'Pirates of the Caribbean'. Een scenarioschrijver beweert dat de multinational voor de succesfilm uit 2003 onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van tekeningen en karakters die hij eerder maakte voor een ander project over piraten.

Begin deze maand spande Royce Mathew behalve tegen Disney een rechtszaak aan tegen filmmaatschappij Buena Vista en enkele andere bedrijven die betrokken zijn bij de productie van 'The curse of the black pearl'. Hij eist een schadevergoeding, omdat veel karakters uit de film zouden zijn gebaseerd op werk dat hij begin jaren tachtig maakte voor een piratenfilm. Disney ontkent de beschuldigingen. Een woordvoerder van de studio laat weten dat de rechtszaak voor Disney 'totaal geen waarde' heeft.

De opbrengst van de eerste 'Pirates'-film bedroeg in de Verenigde Staten ruim 240 miljoen euro. De opvolger, 'Pirates of the Caribbean: Dead man's chest', ging begin deze maand in première. Tot nu toe verdiende de film in de VS ruim 107 miljoen euro. Het derde deel in de trilogie, 'At world's end', komt naar verwachting volgend jaar uit.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen