Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jazztrompettist Maynard Ferguson (78) overleden

Shownieuws

Jazztrompettist Maynard Ferguson, bekend om zijn duizelingwekkend hoge en toch zuivere noten, is woensdag overleden. De Canadees werd 78 jaar.

(Novum/AP) - Jazztrompettist Maynard Ferguson, bekend om zijn duizelingwekkend hoge en toch zuivere noten, is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden.

De in het Canadese Montreal geboren Ferguson begon na eerst piano en viool te hebben gespeeld op 9-jarige leeftijd trompet te spelen en had reeds op 16-jarige leeftijd zijn eigen dansorkest. In 1949 verhuisde hij naar de Verenigde Staten en in het jaar daarop trad hij toe tot het orkest van Stan Kenton, waarin hij met zijn gierend hoge noten het geluid van de kopersectie bepaalde. In 1956 begon hij zijn eigen dertienkoppige orkest, waarin muzikanten als Chick Korea, Wayne Shorter en Joe Zawinul hun loopbaan begonnen.

Toen de populariteit van de jazz in de jaren zestig afnam, vertrok Ferguson met zijn gezin naar India, waar hij zich verdiepte in oosterse muziek en filosofie. Na ook nog in Engeland te hebben gewoond, vestigde hij zich rond 1970 in Californië. Daar sloeg hij een commerciële weg in, bijvoorbeeld door popsongs als 'MacArthur Park' en 'Hey Jude' voor bigband te bewerken, wat destijds een noviteit was. In 1977 had hij in de VS een hit met zijn uitvoering van 'Gonna fly now', het thema van de film 'Rocky'. Veel jazzliefhebbers konden dit nummer maar matig waarderen.

Door de jaren maakte Ferguson meer dan zestig albums, waarvan het laatste dit jaar uitkwam, en het jazztijdschrift Down Beat riep hem drie keer uit tot trompettist van het jaar.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen