Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Thom Yorke laat gitaren op solo-cd ongebruikt

Shownieuws

Radiohead-zanger Thom Yorke laat op zijn eerste soloalbum 'The eraser' gitaren veelal ongebruikt. Hij experimenteert met samples en elektronische geluiden.

Radiohead-zanger Thom Yorke laat op zijn eerste soloalbum 'The eraser' gitaren veelal ongebruikt. Hij experimenteert met samples en elektronische geluiden die hij heeft opgenomen op zijn laptop. Het resultaat doet denken aan het zes jaar geleden uitgebrachte Radiohead-album 'Kid A', waarop de Britse band zich afkeerde van de traditionele gitaarmuziek waarmee het in de jaren negentig beroemd werd.

Yorke maakt met zijn solodebuut gebruik van de impasse waarin Radiohead verkeert sinds de tournee voor het laatste album 'Hail to the thief'. De band zag een nieuw album en een bijbehorende wereldtournee niet zitten en ging op vakantie, mede omdat het contract met platenlabel EMI ten einde was en een nieuw album geen haast heeft. Vooral frontman Yorke was daar blij mee, vertelde hij onlangs in het Engelse muziekblad Mojo. "Ik had vakantie nodig om iets voor mezelf te doen, niet om stil te zitten", verklaarde hij. Yorke werkte daarop met Radiohead-producer Nigel Godrich enkele eigen ideeën uit.

Dat Yorke zich op 'The eraser' richt op samples en elektronica is opvallend, omdat Radiohead met 'Hail to the thief' juist weer meer naar het vertrouwde gitaar-, bas-, en drumwerk neigde. Gitarist Johnny Greenwood liet zich in hetzelfde nummer van Mojo zelfs ontvallen momenteel meer gitaar te spelen dan ooit. Yorke bezweert dat van een breuk bij Radiohead geen sprake is en dat 'The eraser' moet worden gezien als een uiting van persoonlijke muzikale hersenspinsels.

Yorke zegt voor zijn soloalbum inspiratie te hebben gevonden in muziek van onder meer LCD Soundsystem, Peaches, Brian Eno, experimenteel werk van Robert Plant en de Australische rockgroep Wolfmother. Veel van die invloeden sijpelen in de nummers op het album door. De 37-jarige zanger kan zich nu weer volledig richten op Radiohead, hoewel het nieuwe album van de band nog zeker een jaar op zich laat wachten.

'The eraser' is verschenen via XL Recordings/V2.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen