Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rechter verbiedt gekuiste films

Shownieuws

Het censureren van films op dvd of video is in strijd met het auteursrecht. Amerikaanse bedrijven die films 'netter' maken, moeten hun zaken staken.

(Novum/AP) - Het censureren van films op dvd of video is in strijd met het auteursrecht. Bedrijven die films 'netter' maken voor heruitbreng moeten hun inboedel overdragen aan de Hollywood-studio's. Dat heeft een Amerikaanse rechter in hoger beroep bepaald. Enkele bedrijven waren voor de rechter gesleept door filmmakers als Steven Spielberg en Robert Redford en studio's als Disney en Sony.

Het opnieuw monteren van films om grof taalgebruik, seks en geweld te verwijderen is 'onrechtmatig' en een bedreiging voor de creatieve visie van filmstudio's en regisseurs, stelt rechter Richard P. Matsch. De bedrijven die in de aanklacht worden genoemd, moeten de productie en verhuur van de verminkte films staken.

Het conflict over de gecensureerde films begon in 1998 toen een dvd van 'Titanic' op de markt kwam, waaruit een naakte Kate Winslet was verwijderd. Ophef in Hollywood en verschillende rechtzaken waren het gevolg.

CleanFlicks, een van de aangeklaagde bedrijven, gaat in hoger beroep. "Dit is een typisch geval van David tegen Goliath, maar in dit geval heeft Hollywood het einde herschreven", meent een woordvoerder.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen