Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Mel Gibson wil zich verontschuldigen bij joden

Shownieuws

De Amerikaanse acteur en regisseur Mel Gibson heeft leiders van de joodse gemeenschap gevraagd hem te ontmoeten. Hij heeft spijt van antisemitische opmerkingen.

(Novum/AP) - De Amerikaanse acteur en regisseur Mel Gibson heeft leiders van de joodse gemeenschap gevraagd hem te ontmoeten. De 50-jarige Gibson zoekt een manier om de schade die hij met antisemitische opmerkingen heeft aangericht, ongedaan te maken. Hij werd vrijdag in Malibu van de weg gehaald, omdat hij 140 reed waar slechts zeventig kilometer was toegestaan. Nadat hij een antisemitische tirade had afgestoken, werd hij ingerekend wegens rijden onder invloed.

Het was de tweede maal dat Gibson zich voor zijn wangedrag excuseerde. Ditmaal richtte hij zich direct tot de joodse gemeenschap. Hij zei zich vooral bij de joden te willen verontschuldigen voor zijn 'giftige en schadelijke woorden'. Hij verzekerde dat hij geen antisemiet is, maar begrijpt als veel leden van de joodse gemeenschap niets meer met hem te maken willen hebben. "Ik hoop echter dat die deur niet voorgoed is gesloten.''

Het was niet de eerste keer dat Gibson werd beschuldigd van antisemitisme. Hij produceerde, regisseerde en financierde de film The Passion of the Christ, waartegen joodse organisaties bezwaarmaakten. Ze vinden dat joden erin worden neergezet als de moordenaars van Jezus.

"We hadden altijd het gevoel dat de film een verborgen agenda had, maar we hebben hem nooit een antisemiet genoemd'', zei Abraham Foxman, directeur van de Anti-Defamation League, een joodse organisatie die discriminatie bestrijdt. "Deze episode in Malibu heeft de cirkel rondgemaakt.''

Desondanks wil de organisatie het graag met Gibson bijleggen, zei Foxman. De filmster zal dan wel meer moeten doen dan verklaren dat hij geen fanaat meer is, zei de joodse leider. Gibson moet er hard aan werken en 'wij zijn bereid hem te helpen'.

Ook rabbijn Marvin Hier van het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles zei dat de joodse gemeenschap meer dan bereid is Gibson te helpen als hij echt zijn best wil doen om te veranderen. "Antisemitisme is niet in één dag geboren en kan niet in één dag worden genezen, zeker niet door het uitgeven van een persbericht'', zei de rabbijn. Gibson zou moeten lezen over de vervolging van de joden en de holocaust en plekken bezoeken waar deze hebben plaatsgevonden, zei Hier vanuit Israël.

De entertainment-website TMZ bracht de zaak aan het rollen met de publicatie van vier pagina's uit het proces-verbaal, waarin stond dat de acteur 'een spervuur aan antisemitische opmerkingen' op de politie afvuurde. Hij had de agent die hem arresteerde bedreigd en geprobeerd te ontsnappen, aldus de website. Hij zou verder hebben gezegd dat de joden verantwoordelijk waren voor alle oorlogen in de wereld en de agent hebben gevraagd of hij een jood was.

TMZ zei dat de politie het proces-verbaal later heeft afgezwakt, maar volgens de ombudsman is de arrestatie van Gibson conform de politiereglementen verlopen. Justitie beraadt zich op eventueel te nemen gerechtelijke stappen tegen Gibson.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen