Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Catwalkshow Mart Visser vol sexy nonchalance

Shownieuws

Sexy en nonchalant. Zo beschrijft couturier Mart Visser zijn nieuwe zomercollectie, die hij vrijdag op de Amsterdam Fashion Week presenteerde.

Je bent een dagje naar het strand geweest en je hebt daarna nog iets te doen. Dan wil je snel even een knoopje dichtdoen, je haar nat spuiten, een make-upje op en een jasje onder je schouder proppen voor je weer de deur uit gaat. In een riem heb je geen zin, want alles moet makkelijk. Zo luidt, in zijn eigen woorden, het verhaal achter de nieuwe prêt-a-portercollectie van couturier Mart Visser. "Het gaat om sexy nonchalance."

Op de derde dag van de Amsterdam Fashion Week presenteerde Visser zijn zomercollectie aan het publiek. De middag ervoor was hij erg zenuwachtig, vertelt hij. Dat was hij lang niet geweest. Visser is dan ook een nieuwe weg ingeslagen met zijn ontwerpen. Staat hij van oorsprong bekend om zijn nette maar opvallende pakjes, de kleding die hij vrijdag liet zien is eerder sexy en zwoel. Dat vindt presentatrice Ellemieke Vermolen. "Lekker los", meent haarstylist Mari van de Ven. Tv-stylist Dyanne Beekman noemt de kleding 'helemaal relaxed' en 'puur'.

En niet alleen de creaties, waaronder veel wapperend chiffon en broeken met een plooiband, vallen in de smaak bij de aanwezige fashionista's. Mart is volgens mensen die hem kennen een 'ongelooflijk lieve man'. "Het is een schatje", zegt Quinty Trustfull, die als mannequin meeliep in de catwalkshow. "Hij komt van tevoren naar iedereen toe om je een hart onder de riem te steken. En na afloop bedankt hij iedereen persoonlijk. Het is echt een geweldige man." Beekman sluit zich daarbij aan. "Mart is lief, rebels, brutaal en goudeerlijk. En ik kan heerlijk met hem sparren."

Visser maakt kleding voor vrouwen met lijf, durf en passie, meldt een krantje van de Fashion Week. Zijn mannequins, een redelijk vast groepje vertelt een model, zijn dan ook geen standaard modellen, maar echte vrouwen met borsten, billen en eventueel een klein buikje. "Dat is dus ideaal voor mij", vindt de slanke Ellemieke, die hoopt in de toekomst meer Mart Visser te kunnen betalen. "Hij houdt echt rekening met vrouwelijke vormen."

Na de show is de couturier tevreden. Niet alleen om de positieve reacties, maar ook omdat hij zich gewoon erg lekker voelt. "Je presenteert toch iets vanuit je eigen gevoel", zegt hij. "Dat is het belangrijkste. En deze show wás mijn eigen gevoel. Ik zat er helemaal lekker in. Fantastisch."

Mart Visser is een van de meest toonaangevende ontwerpers van Nederland. Hij heeft een tassen-, brillen-, sieraden- en schoenenlijn, maar ontwerpt ook bedrijfskleding en haute couture voor zijn cliëntèle. In het Haagse Gemeentemuseum was een overzichtstentoonstelling van zijn ontwerpen te zien en mode-expert Fiona Hering schreef een boek over hem. De prêt-a-porterlijn die vrijdag te zien was is zijn zevende. De kleding is bedoeld voor vrouwen tussen 20 en 50 jaar.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen