Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Modetalent woont en werkt in Amsterdam

Shownieuws

Modetalent woont en werkt het meest in Amsterdam. De inspirerende omgeving, de reputatie als modestad en de klandizie zijn daarvoor de voornaamste redenen.

Percy Irausquin, Mart Visser en Hans Ubbink; ze wonen of werken allemaal in Amsterdam. En zij zijn niet de enige mode-experts die de hoofdstad verkiezen boven andere steden in het land. Uit een onderzoek van economisch geograaf Rik Wenting van de Universiteit Utrecht is gebleken dat bijna een kwart van de Nederlandse modeontwerpers in Amsterdam woont en werkt.

De inspirerende omgeving, de reputatie als modestad en de klandizie zijn vooral voor jonge ontwerpers reden om naar de hoofdstad te verhuizen, blijkt uit het onderzoek. Steden als Utrecht en Arnhem, waar goede modeacademies huizen, leiden weliswaar veel modetalent op, maar na hun studie vertrekt een groot deel naar Amsterdam.

Het aantal modeontwerpers in Nederland is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Met beroemde namen als Viktor & Rolf, wijlen Frank Govers, Mart Visser en al het nieuwe talent gelooft Wenting dat Nederland veel troeven in handen heeft op modegebied. Amsterdam wordt er volgens hem internationaal door op de kaart gezet.

De Amsterdam Fashion Week, waar het onderzoek van Wenting wordt gepresenteerd, gaat woensdagavond van start. Tot en met maandag vinden verspreid over de stad diverse mode-evenementen plaats. Zo wordt de cd 'Don't feed the models' gelanceerd, is er een expositie van modefotografen, zijn er catwalkshows van onder anderen Daryl van Wouw en Ilja Visser en wordt de Frans Molenaar Prijs voor aanstormend talent uitgereikt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen