Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gokkers zetten geld op Carola en Anna Vissi

Shownieuws

Anna Vissi (Griekenland) en Carola (Zweden) zijn de grote kanshebbers bij het 51e Eurovisie Songfestival. Op hen zijn de meeste weddenschappen afgesloten.

Anna Vissi en Carola zijn de grote kanshebbers bij het 51e Eurovisie Songfestival. Op hen zijn de meeste weddenschappen bij bookmakers afgesloten. De Nederlandse meidengroep Treble viel donderdag af tijdens de halve finale. Televisiekijkers kunnen hun stem uitbrengen door te bellen of sms'en.

De Zweedse Carola wordt voor de derde maal afgevaardigd naar het liedjesfestijn. In 1991 won zij het festival. Ditmaal zingt zij het Abba-achtige liefdeslied Invincible.

Anna Vissi komt uit voor Griekenland. De sexy Cypriote wordt wel 'de Griekse Madonna' genoemd. In Athene speelt zij een thuiswedstrijd met het door haarzelf geschreven liefdesliedje Everything.

Deze festivaleditie valt op door zijn onconventionele inzendingen. Zo wordt Finland vertegenwoordigd door de heavy-metalgroep Lordi. De vijf bandleden dragen griezelmaskers en spelen op vuurspuwende instrumenten. Lordi, de zanger van de gelijknamige band, heeft beloofd tijdens de finale nog harder te schreeuwen en te spelen dan tijdens de halve finale van donderdag. Toen maakte Lordi het publiek wild. Volgens deskundigen is de kans klein dat de act het liedjesfestijn voor het hele gezin wint.

Ook Litouwen wijkt af van de standaard. Het nummer van LT United bestaat voornamelijk uit een eindeloos herhaald 'Wij zijn de winnaars van Eurovisie'. Cornald Maas, de Nederlandse live-commentator van donderdag, vond dat de gelegenheidsformatie boegeroep verdiende.

Groot-Brittannië heeft een rapper afgevaardigd, Sampson. Hij vertolkt, geflankeerd door als schoolmeisjes verklede danseressen, een nummer over zijn schooltijd. "Ik rap voor het gezin", zegt Sampson. "Ik heb brieven gekregen van ouders die het fantastisch vinden dat iemand over iets positiefs rapt, zoals goede resultaten behalen op school, in plaats van over vuurwapens en criminaliteit."

Opmerkelijk is verder de Kroatische inzending. Zangeres Severina is in haar eigen land omstreden vanwege een sekstape die onlangs uitlekte op internet. Haar lied bevat folkloristische elementen.

De meeste Nederlanders hebben de interesse in het festival verloren. Dat blijkt uit een onderzoek dat zaterdag is gepubliceerd in De Telegraaf. Slechts twaalf procent van de ondervraagden gaat zaterdagavond naar de uitzending van de finale kijken en 79 procent zegt dat het festival helemaal kan worden opgedoekt. Veel ondervraagden ergeren zich aan de schaars geklede danseressen en de manier waarop landen elkaar de punten zouden toebedelen.

Het songfestival is op Nederland 2 te zien van 21.00 uur tot 00.10 uur.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen