Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Joden zijn woedend op Harry de Winter

Shownieuws

Veel joden hebben een hekel aan tv-maker Harry de Winter. Zijn activiteiten voor Een Ander Joods Geluid, die de staat Israël kritisch volgt, vormen de reden.

Televisiemaker Harry de Winter is impopulair bij veel andere Nederlandse joden. Zijn activiteiten voor Een Ander Joods Geluid, een organisatie die de staat Israël kritisch volgt, vormen de reden. "In bepaalde gedeelten van Amsterdam word ik gehaat", vertelt De Winter zaterdag in Volkskrant Magazine. "Ze schelden je uit op straat en op bijeenkomsten. Spugen is ook wel eens gebeurd." Het raakt De Winter naar eigen zeggen niet. "Ik heb medelijden met die mensen."

Een Ander Joods Geluid is in 2001 ontstaan uit onvrede met het debat over Israël in joodse kring. "Velen binnen de joodse gemeenschap houden hun mond of staan onvoorwaardelijk en ongenuanceerd achter nagenoeg alle officiële Israëlische regeringsstandpunten", schrijft de organisatie op haar website. Ook televisiepresentatrice Dieuwertje Blok heeft zich bij de organisatie aangesloten.

De 56-jarige De Winter werd bekend als presentator van Wintertijd. Binnenkort verschijnt een boekversie van dat programma. Hij produceerde televisiehits zoals Lingo, Taxi en Pleidooi, maar hij is vooral trots op zijn culturele activiteiten. "Ik hoop niet dat straks op mijn grafsteen 'Harry de Winter - Lingo' komt te staan."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen