Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Musical 'Wat zien ik' drijft op nostalgie

Shownieuws

Nederlanders hebben steeds meer behoefte aan oer-Hollandse producten. Dat zeggen de castleden en makers van de musical 'Wat zien ik?' vrijdag tegen Novum Nieuws

Nederlanders hebben steeds meer behoefte aan oer-Hollandse producten. Dat zeggen de castleden en makers van de musical 'Wat zien ik?' vrijdag tegen Novum Nieuws. Zij verklaren daarmee de vele oude Nederlandse programma's en films die de laatste tijd in een nieuw jasje worden gestoken. De musical 'Wat zien ik?' is gebaseerd op het boek van Albert Mol uit 1967 en de gelijknamige film van Paul Verhoeven uit 1971.

Aan de bewerking van 'Wat zien ik?' zijn veel bewerkingen van producties uit de jaren zeventig en tachtig voorafgegaan. De musicalbewerking van de roman 'Turks fruit' van Jan Wolkers uit 1969 trekt sinds maanden volle zalen. Ook dit boek is eerder verfilmd, in 1973. De televisieserie 'Zeg 'ns AAA' (1980-1993) is twee jaar geleden bewerkt tot een theaterstuk. In november komt een moderne bewerking van de televisieserie ''t Schaep met de 5 pooten' uit 1969 op tv.

De hang naar vroeger heeft volgens producent Hans Cornelissen te maken met het zoeken naar een Hollandse identiteit. "Het is best een moeilijke tijd nu, met een verenigd Europa en het verdwijnen van de gulden. Mensen willen iets oer-Hollands, maar met een moderne, internationale uitstraling."

Actrice Ellen Pieters denkt ook dat er een behoefte is aan puur Nederlandse producties en programma's. "Er zijn al zoveel dingen, musicals en televisieprogramma's, uit het buitenland gehaald." Volgens haar collega Mariska van Kolck waarderen mensen ook steeds meer de kleinschalige producties. "Men wil denk ik graag even weg van al dat grote en bombastische. 'Wat je ziet is wat je krijgt' wordt weer erg gewaardeerd."

De musical 'Wat zien ik?', met Ellen Pieters en Mariska van Kolck in de hoofdrollen, gaat op 11 oktober in première in Schouwburg het Park in Hoorn.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen