Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frequentie RTL naar Nederlandstalig station

Shownieuws

De radiozender voor Nederlandstalige muziek 100%NL krijgt na drie jaar de radiofrequentie van RTL FM. RTL Nederland gaat tegen dat besluit in beroep.

De radiozender 100%NL, die uitsluitend Nederlandstalige muziek draait, krijgt vanaf 8 juli de frequentie van RTL FM. Dat is een direct gevolg van een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank in oktober vorig jaar, laat het ministerie van Economische Zaken vrijdag weten.

RTL FM heeft in 2003 ten onrechte de radiofrequentie toebedeeld gekregen waarop de zender nu is te horen, bepaalde de rechtbank. Volgens de rechter had het ministerie een verkeerde beslissing genomen door het zogeheten kavel A9 aan de toenmalige Holland Media Groep toe te kennen.

Tijdens de herverdeling van de etherfrequenties werd A9 omschreven als 'kavel met als kenmerk Nederlandstalige muziek'. Alleen zenders die tussen 07.00 uur en 19.00 uur minimaal dertig procent Nederlandstalige muziek, zeker twintig procent Europese producties en ten minste tien procent producties jonger dan een jaar zouden draaien, konden zich voor deze frequentie aanmelden.

Een commissie onder leiding van CDA-senator Hans Franken oordeelde in 2003 dat de licentie naar RTL zou moeten. Volgens de commissie voldeed de zender van de gegadigden aan alle voorwaarden en werd bovendien het meeste geld geboden. Het ministerie van Economische Zaken en later ook toenmalig staatssecretaris van Cultuur Cees van Leeuwen (LPF) namen dit advies over.

Een aantal zenders, waaronder 100%NL, was het niet eens met deze toekenning en stapte naar de rechter. Het belangrijkste bezwaar van 100%NL was het oordeel van de commissie over het percentage Nederlandstalige muziek. Gegadigden zouden een plus krijgen als zij konden aantonen dat zij 'significant meer' Nederlandstalige platen zouden draaien dan de anderen. RTL FM had opgegeven 35 procent van haar programmering hieraan te willen besteden. 100%NL gaf aan zeventig procent van de programmering hiervoor te willen inruimen. Desondanks oordeelde de commissie dat van een significant verschil geen sprake was.

RTL Nederland gaat in beroep tegen de beslissing van de minister van Economische Zaken, laat het bedrijf vrijdag weten. "Hiermee staat ook de werkgelegenheid van vele werknemers op het spel", zegt algemeen directeur Fons van Westerloo van RTL. "Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het beroep dat we zullen aantekenen tegen deze beslissing een goede kans heeft om positief uit te pakken."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen