Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Sidney Poitier ontvangt Franse onderscheiding

Shownieuws

Sidney Poitier heeft in Cannes een van de hoogste Franse culturele onderscheidingen ontvangen. Dit voor het doorbreken van barrières voor zwarte acteurs.

(Novum/AP) - Sidney Poitier heeft donderdag op het filmfestival van Cannes een van de hoogste Franse culturele onderscheidingen ontvangen. De Amerikaanse acteur kreeg het insigne van 'commandeur' in de orde van kunst en letteren opgespeld door de Franse minister van cultuur Donnedieu de Vabres. Deze prees de acteur voor 'het doorbreken van barrières voor zwarte acteurs in Hollywood'.

Poitier was een van de eerste zwarte acteurs die grote rollen speelde. In 1963 was hij de eerste zwarte acteur die een Oscar voor beste acteur kreeg, voor zijn rol in 'Lilies of the field'. De minister noemde hem donderdag 'de kampioen van de gelijkheid tussen mensen'.

De 79-jarige acteur bedankte in een speech zijn ouders, die arme veldwerkers waren op de Bahama's, 'omdat ze mij eerlijkheid, integriteit en mededogen hebben meegegeven'. Poitier bedankte ook de regisseurs die 'braken met conventies' door hem aan te nemen. "Deze mannen kozen ervoor om het patroon van ongelijkheid te doorbreken omdat het niet-democratisch was, niet-Amerikaans, niet-menselijk."

Sidney Poitier is behalve als acteur ook bekend als regisseur. Hij regisseerde onder meer 'Stir crazy' en 'Fast forward' en speelde in 'Sneakers' en 'The Jackal'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen