Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmcritici beschimpen Da Vinci Code

Shownieuws

Filmcritici hebben The Da Vinci Code bespot in Cannes. Dat gebeurde tijdens de sleutelscène waarin Tom Hanks een belangrijk geheim onthult.

Filmcritici beschimpen Da Vinci Code

(Novum/AP) - Filmcritici hebben The Da Vinci Code bespot tijdens het filmfestival in Cannes. Dinsdag vond daar de eerste persvertoning van de film plaats. Ongeveer twee uur lang keken de journalisten in beleefde stilte naar de vertoning. Terwijl het personage van Tom Hanks in een melodramatische scène een belangrijk geheim onthult, barstte een groot deel van het journaille echter in lachen uit. Het laatste halfuur van de film lieten de critici vervolgens hun gegiechel de vrije loop.

De recensies die de Amerikaanse pers vervolgens schreef, logen er niet om. "Da Vinci bereikt nooit het niveau van schuldig plezier", oordeelt het vakblad The Hollywood Reporter. "Te veel schuld. Te weinig plezier." Ook het internationale persbureau Associated Press is niet te spreken over de film. "Oppervlakkig en slordig."

Vakblad Daily Variety was het meest uitgesproken in zijn kritiek. "Terwijl je alle breedsprakige uitleg en speculaties over symbolen, codes, geheime genootschappen, godsdienstgeschiedenis en verborgen boodschappen in kunst uitzit, is het onmogelijk te geloven dat zo'n script ooit zou zijn overwogen door een Hollywood-studio als de roman nooit had bestaan."

De film van regisseur Ron Howard is gebaseerd op de gelijknamige roman van Dan Brown uit 2003. Inmiddels zijn zestig miljoen exemplaren van het boek verkocht. De thriller gaat over een eeuwenoud mysterie dat in het schilderij de Mona Lisa ligt verborgen. In het boek worden aspecten van de christelijke geloofsleer in twijfel getrokken. Daarom stuitte zowel het boek als de film op veel protest van katholieken.

The Da Vinci Code wordt donderdag wereldwijd in bioscopen uitgebracht.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen