Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Scotty' uit Star Trek voor eeuwig de ruimte in

Shownieuws

De as van de vorig jaar overleden James Doohan wordt in oktober de ruimte ingeschoten. Hij werd bekend als de technicus Scotty in de sf-serie Star Trek.

De as van de vorig jaar overleden Canadese acteur James Doohan, bekend als technicus Montgomery Scot (Scotty) uit de sciencefictionserie Star Trek, wordt in oktober eindelijk de ruimte in geschoten. Dat meldt de BBC dinsdag. Doohan overleed vorig jaar juli op 85-jarige leeftijd. Aanvankelijk zou het stoffelijk overschot van de acteur al eerder het heelal zijn ingegaan, maar er waren problemen met de raket.

Zijn weduwe Wende Doohan schreef vorig jaar een open brief aan de fans van haar man waarin ze zijn 'ruimtereis' zijn laatste wens noemt. "Hij zou bijna alles hebben gegeven om echt de ruimte in te gaan."

Het is niet de eerste keer dat iemand uit het Star Trek-universum zijn laatste rustplaats vindt in het heelal. Eerder werd de as van schrijver en bedenker Gene Roddenberry de ruimte ingeschoten. De restanten van Doohan worden samen met de as van ongeveer honderd anderen gelanceerd, waaronder die van astronaut Gordon Cooper, die als een van de eerste Amerikaanse astronauten in de ruimte was in 1963.

In de serie was Scotty verantwoordelijk voor het transport van personeel van ruimteveer Enterprise naar onbekende planeten. Het bevel dat daarbij hoorde, werd legendarisch: "Beam me up, Scotty." Doohan gebruikte die leuze ook als titel voor zijn autobiografie.

Zijn familie houdt op de dag van de lancering een herdenkingsdienst voor fans van de acteur.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen