Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Britse films floreren in eigen land

Shownieuws

Het gaat goed met de Britse film. Vorig jaar waren producties van eigen bodem daar goed voor een derde van de totaalopbrengst en dat is meer dan ooit tevoren.

Het gaat goed met de Britse filmindustrie. Vorig jaar waren producties van eigen bodem goed voor een derde van de totaalopbrengst van films in Groot-Brittannië en dat is meer dan ooit tevoren. Dat meldt de Britse omroep BBC op basis van een onderzoek van de Britse filmraad. Van de twintig films die het best scoorden, kwamen er acht uit eigen land. Onder deze producties zijn 'Charlie and the chocolate factory' en 'Pride and prejudice'.

Ook in de rest van de wereld ging het vorig jaar voortvarend met de Engelse film. Zo bracht 'Harry Potter and the goblet of fire' wereldwijd 637 miljoen euro in het laatje, 'Charlie and the chocolate factory' 372 miljoen euro en 'Batman begins' 292 miljoen euro. Bij elkaar waren Britse producties wereldwijd goed voor een opbrengst van ruim 2,6 miljard euro. Dat is vier procent meer dan het jaar daarvoor. Ongeveer zeshonderd miljoen mensen zagen een film van Britse bodem.

Buitenlandse en anderstalige films werden desondanks niet minder aangekocht en bezocht. Meer dan tweehonderd films, waarvan 32 gesproken in een andere taal dan het Engels, draaiden in de Britse bioscopen. Daarvan trok het Duitse 'Der Untergang', over de laatste uren van Adolf Hitler en zijn gevolg, de meeste bezoekers.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen