Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Pete Murray verruilde rugby voor muziek

Shownieuws

Pete Murray verruilde ooit een carrière als profsporter voor een loopbaan als muzikant. Een blessure zette zes jaar geleden een streep door een rugbycarrière.

Pete Murray verruilde zes jaar geleden noodgedwongen een carrière als profsporter voor een loopbaan als muzikant. Een zware knieblessure zette in 2000 een streep door een mogelijke carrière in het rugby voor de toen 23-jarige Australiër.

Tijdens zijn revalidatie leerde Murray uit verveling gitaar spelen. Inmiddels is de zanger in eigen land een superster en verkocht hij van zijn debuutalbum 'Feeler' 420 duizend exemplaren. De in september verschenen opvolger 'See the sun' ging al 280 duizend keer over de toonbank.

Murray is zielsgelukkig met zijn nieuwe passie, hoewel hij af en toe nog wel met weemoed terugdenkt aan het rugby. "Ik was er kapot van toen ik te horen kreeg dat ik nooit meer op niveau kon sporten", vertelt hij. "Maar nu accepteer ik dat het zo moest zijn. Ik heb er iets heel moois voor teruggekregen. Het succes van mijn muziek heeft me net zo veel verrast als het einde van mijn sportloopbaan."

In Europa is Murray nog lang niet zo'n superster als in eigen land. 'Feeler' lag zelfs pas 3,5 jaar na zijn Australische release in 2003 in de Europese platenwinkels. De zanger ondervond aanvankelijk aardig wat moeite om zijn muziek in het buitenland aan de man te brengen, tot het toeval op zijn pad kwam. "Een medewerkster van een Europese vestiging van platenmaatschappij BMG hoorde mijn nummers tijdens een vakantie in Australië veel op de radio", vertelt Murray. "Ik weet niet eens uit welk land ze precies kwam, maar toen ze terugkeerde van haar vakantie ontdekte ze dat mijn debuutalbum bij Sony Music was verschenen. En toevallig zat 'Feeler' na de fusie tussen Sony en BMG in de catalogus van SonyBMG, waar ze ook voor ging werken."

Wat Murray zelf niet voor elkaar kreeg, lukte de onbekende BMG-medewerkster wel. Ze kreeg haar collega's enthousiast voor 'Feeler, dat daarop ook in Europa verscheen en nu langzaam aan een opmars in de Europese hitlijsten is begonnen. De single 'So beautiful' doet het in Nederland goed op de radio. Vorige maand stond Murray met zijn begeleidingsband The Stonemasons op Pinkpop en dinsdag was hij nog te zien en te horen in de Amsterdamse popzaal Paradiso. Om zijn droom te vervolmaken, hoeft Murray alleen nog een platenmaatschappij in de Verenigde Staten te vinden. "Maar dat gaat zeker lukken", lacht hij.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen