Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Franse filmregisseur Gérard Oury (87) overleden

Shownieuws

De Franse filmmaker en acteur Gérard Oury is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden. Hij stond als zeer humoristisch bekend.

(Novum/AP) - De Franse filmregisseur, scenarioschrijver en acteur Gérard Oury is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden. Oury schreef en regisseerde vooral humoristische films. Daarvan is 'Les aventures de Rabbi Jacob' uit 1973 met Louis de Funès in de titelrol de bekendste.

Ook 'La grande vadrouille' uit 1966, over de capriolen van twee Fransen die in de Tweede Wereldoorlog de bemanning van een boven Parijs neergehaald geallieerd vliegtuig te hulp schieten, was een succes. Met Louis de Funès maakte Oury ook 'La folie des grandeurs' (1971). Andere acteurs met wie Oury werkte, zijn Jean-Paul Belmondo en Yves Montand.

Ondanks hun luchtige karakter hadden de meeste van zijn films een serieus thema, zoals het verzet in de oorlog en racisme. "Het heeft volgens mij meer zin om een film te maken waar mensen om moeten lachen dan een film die preekt en abstract is", verklaarde hij daar eens over.

Oury had er een lange carrière als acteur opzitten, toen hij in 1960 met 'La Menace' zijn regiedebuut maakte. In 1999 maakte hij zijn laatste film, 'Le Schpountz'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen