Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Tekenaars brengen eerbetoon aan Marten Toonder

Shownieuws

Tientallen Nederlandse tekenaars brengen volgende week donderdag met een boek een hommage aan Marten Toonder. Het is dan een jaar geleden dat hij overleed.

Tientallen Nederlandse tekenaars brengen volgende week donderdag een hommage aan Marten Toonder. Het is dan precies een jaar geleden dat de stripauteur overleed. Het eerbetoon bestaat uit het boek 'Was Tom Poes maar hier. Een hommage aan Marten Toonder'. Dat heeft uitgever De Bezige Bij donderdag laten weten. In totaal werkten 41 tekenaars, onder wie Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen) en Geleijnse & Van Tol (Fokke & Sukke), aan het boek mee.

Toonder is internationaal bekend als schrijver en tekenaar van Ollie B. Bommel en Tom Poes. In zijn werk introduceerde hij diverse nieuwe woorden en uitdrukkingen als 'minkukel', 'kommer en kwel' en 'als je begrijpt wat ik bedoel'. Hij overleed vorig jaar op 93-jarige leeftijd in zijn slaap.

Het boek is het niet het eerste eerbetoon aan Toonder. Zo opende eerder dit jaar in het Nederlands Stripmuseum in Groningen een overzichtstentoonstelling, waarin originele tekeningen, beeldmateriaal, films en kranten van Toonder zijn opgenomen. De tentoonstelling is nog tot september te zien. Ook werd een nieuwe versie van de familiemusical 'De Trullenhoedster' uit 1998 op de planken gebracht. Daarin staan stripfiguren van Toonder centraal.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen