Kies je favoriete radiostation

Dossiers

J. K. Rowling onderscheiden met eredoctoraat

Shownieuws

J.K. Rowling heeft een eredoctoraat in de rechten gekregen in Schotland. Reden is de waardering voor haar bijdrage aan het onderzoek naar multiple sclerose.

(Novum/AP) - J.K. Rowling heeft donderdag een eredoctoraat in de rechten gekregen van de universiteit van Aberdeen in Schotland. Reden voor de onderscheiding is de waardering voor haar bijdrage aan het onderzoek op het gebied van multiple sclerose (MS).

De 40-jarige auteur, wier moeder overleed aan de gevolgen van MS, is voorzitter van de MS-vereniging in Schotland. Voor onderzoek naar de ziekte heeft ze meerdere malen geld gedoneerd aan het instituut voor medisch onderzoek van de universiteit. Het hoofd van de faculteit medicijnen van de universiteit sprak lovende woorden over de schrijfster. "Ze is een goed voorbeeld van iemand die haar reputatie en rijkdom gebruikt om de menselijke gezondheid te verbeteren en ziektes te bestrijden." Rowling liet na de ceremoniële uitreiking weten erg enthousiast te zijn. "Het is allemaal erg spannend."

Het is niet het eerste eredoctoraat voor het brein achter Harry Potter. Zo ontving zij eerder eredoctoraten voor haar bijdrage aan de literatuur van de Schotse universiteiten St. Andrews, Edinburgh en Napier.

De geestelijke moeder van Harry Potter is op dit moment druk bezig met het laatste deel van de serie over de tovenaarsleerling. Hierin beleeft Harry zijn zevende en laatste jaar op de tovenaarsschool. Rowling verklapte laatst dat in dit boek twee hoofdpersonen doodgaan.

MS is een chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg aantast.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen