Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Doodeind doet acteurs steigeren in stoel

Shownieuws

De acteurs uit Doodeind schrokken zich te pletter toen ze de film voor het eerst zagen. De Nederlandse horrorfilm gaat op 20 juli draaien in de bioscoop.

Doodeind doet acteurs steigeren in stoel

Ze werkten zelf mee aan het project en konden van tevoren inschatten wat er ging gebeuren. Toch schrokken de acteurs uit Doodeind zich te pletter toen ze de film voor het eerst zagen. Ze klampten zich aan elkaar vast, zaten als versteend in hun stoel en sloegen de handen voor hun gezicht, vertellen ze. De film bevat dan ook alle elementen die horror horror maken: bloed, gegil, gehijg, een lugubere leegstaande villa en een duistere verschijning. "Vernieuwend en on-Nederlands", zegt actrice Alwien Tulner. "Schrikbarend en angstaanjagend", voegt collega Mads Wittermans daaraan toe.

Doodeind gaat over zeven jeugdvrienden die tijdens een vakantie in Schotland in een vervloekt landhuis terechtkomen, nadat ze op de vlucht zijn geslagen voor een stel bloeddorstige rottweilers. Regisseur Erwin van den Eshof maakte de film voor een zeer laag budget, maar wist moeiteloos een cast vol bekende gezichten bij elkaar te krijgen. Anniek Pheifer, Victoria Koblenko, Everon Jackson Hooi, Micha Hulshof, Mads Wittermans, Terence Schreurs en Aram van de Rest spelen de vriendengroep. Alwien Tulner kwam opdraven voor de rol van geestverschijning.

De acteurs zijn het er unaniem over eens dat het een 'superfilm' is geworden. Zoals het hoort bij horror, gaat het bij het acteerwerk niet zozeer om de dialoog als wel om de motoriek en de gezichtsuitdrukkingen van de personages. "Dat lijkt moeilijk", zegt Jackson Hooi. "Maar het is waanzinnig om te spelen. Alle angsten uit je lichaam komen naar boven, je gaat beven en trillen, echt geweldig om te doen." Zelfs de villa waar de film is opgenomen hielp een handje. Volgens Schreurs waren daar 's nachts enge geluiden te horen en leek het alsof er iemand door de gangen rende. "En ik was niet de enige die het hoorde", verzekert de actrice.

Schreurs kreeg het niet alleen daardoor benauwd. Tijdens de opnamen raakte ze bewusteloos. "In een scène verbrand ik mijn arm. Om een goed effect te creëren was mijn arm in latex verpakt. En daar bleek ik dus allergisch voor." Jackson Hooi beaamt dat de schrik toesloeg. "Grote paniek. Dat was wel het schrikmoment van de opnamen. Ik was even bang dat er echt een vloek op ons rustte."

Nieuwbakken 'screamqueen' Victoria Koblenko gelooft zelf niet in geesten. "Wel in iets tussen hemel en aarde en ik heb wel eens schoteltje gedraaid en toen gebeurde er wel echt iets. Maar ik was 12, dus mogelijk werd ik voor de gek gehouden." Koblenko is bang voor diep water. "Nooit van mijn leven ga ik duiken. Alleen al als ik eraan denk, lopen de rillingen me over het lijf." Misha Hulshof, die in de film de vriend van Victoria speelt, is bang voor spinnen. "Ik wil dolgraag op vakantie naar Thailand, maar daar zitten zulke joekels. En alleen al het idee al is genoeg om niet te gaan."

Rest nog de taak het Nederlandse publiek zover te krijgen een kaartje te kopen voor Doodeind. De acteurs sommen op waarom dat leuk is. "Omdat je ontzettend wordt vermaakt. Mensen hebben een raar soort behoefte om bang gemaakt te worden, dat is de grote magie van horror", zegt Hulshof. "Omdat mensen verdorie eens moeten waarderen dat iemand in Nederland het lef heeft om iets nieuws te maken", vindt Schreurs. "Mijn moeder gaat in elk geval niet", weet Jackson Hooi. "Maar de rest moet lekker gaan kijken en alles lekker over zich heen laten komen, want genieten wordt het." Wittermans houdt het kort: "Als je van goede horror houdt, moet je deze film gaan zien."

Doodeind gaat op 20 juli in première.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen