Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Neil Young onder vuur na kritiek op oorlog

Shownieuws

Neil Young krijgt niet overal in de Verenigde Staten goede kritieken op zijn album Living With War. Hij zet zich op het album fel af tegen de oorlog in Irak.

Neil Young krijgt niet overal in de Verenigde Staten goede kritieken op zijn nieuwe album Living With War. De 60-jarige muzikant zet zich op het album fel af tegen de politiek van de Amerikaanse president George W. Bush en de oorlog in Irak. Fans van Young hebben het album met applaus ontvangen, maar critici vinden dat de Canadees voorbijgaat aan de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Young zou de film United 93 eens moeten bekijken, zei presentator John Gibson in het programma My Word op de Amerikaanse nieuwszender Fox News. United 93 gaat over vlucht 93 van United Airlines. Het vliegtuig stortte op 11 september 2001 in Pennsylvania neer nadat passagiers de kapers van het toestel hadden overmeesterd. Young schreef vier jaar geleden voor het album Are You Passionate? het nummer Let's Roll over de gebeurtenissen in het vliegtuig. Gibson bood Young bioscoopkaartjes aan.

Gibson en zijn medestanders vinden dat de muzikant te gemakkelijk zijn ogen sluit voor de aanleiding van de oorlog tegen het terrorisme. "Heeft hij last van geheugenverlies of is 9/11 niet meer dan een vage herinnering voor hem?", zei Gibson. Hij vindt ook dat Young eenvoudig zijn zakken vult en dat hij als geboren Canadees niet mag oordelen over de Amerikaanse politiek.

Young reageerde in het CNN-programma Showbiz Tonight. "Ik woon al veertig jaar in de Verenigde Staten en betaal hier al veertig jaar belasting. Ik heb een Amerikaanse vrouw en Amerikaanse kinderen. Ik houd van dit land, waar je volgens mij het recht op vrijheid van meningsuiting hebt." Young is vooral boos dat in Irak dagelijks Amerikaanse soldaten in naam hiervan sneuvelen terwijl in de VS steeds meer beperkingen van kracht zouden zijn.

Hij doelt daarmee op het afluisteren van telefoongesprekken van burgers door de Amerikaanse inlichtingendienst. Op Living With War roept Young in het nummer Let's Impeach the President het volk op George Bush naar huis te sturen vanwege het schenden van de privacy van Amerikanen. "De bescherming van de overheid kon niet voorkomen dat New Orleans onder water liep. Of was er die dag toevallig niemand thuis in het Witte Huis?", zingt Young.

Young maakte Living With War slechts enkele weken geleden. Het album was kort na de opnamen al via zijn website te beluisteren. Young dook de studio in nadat de berichten over de oorlog in Irak en de binnenlandse politiek van George Bush hem te veel waren geworden. Een artikel in de krant USA Today was voor hem de druppel die de emmer deed overlopen, zei hij tegen het muziekblad Rolling Stone. "Op de voorkant stond een foto van een tot militair ziekenhuis omgebouwd vliegtuig dat elke dag honderden gewonde soldaten van Irak naar Duitsland vervoert. Volgens USA Today werd er door de oorlog in Irak veel progressie geboekt bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen."

Door het artikel schreef de muzikant onmiddellijk het nummer Families, voor alle nabestaanden van soldaten die niet terugkeerden uit Irak. "Ik heb daarna lange tijd gehuild in de armen van mijn vrouw Pegi. Voor mij was dit de ommekeer. Ik heb snel een aantal muzikanten bij elkaar gezocht en Living With War opgenomen."

Living With War is vrijdag verschenen via Reprise/Warner Music. Op de website van Neil Young is een forum geopend waar voor- en tegenstanders van het album kunnen discussiëren.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen