Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Grad Damen haalt neus op voor voetballied

Shownieuws

Grad Damen zal nooit een nummer over Oranje maken. "Hoe goed het nummer ook is, het zal nooit beter worden dan 'Wij houden van oranje' van André Hazes."

Grad Damen wil nooit een nummer over het Nederlands elftal maken. Dit zegt de 23-jarige Brabantse volkszanger tegen Novum Nieuws. "Als ik het zou willen, dan had ik het al lang gedaan." Damen, die goed bevriend was met André Hazes, heeft principiële bezwaren tegen het opnemen van een Oranjesong. "Hoe goed het nummer ook is, het zal nooit beter worden dan 'Wij houden van Oranje' van André. Ik vind dat je uit respect voor Hazes eigenlijk gewoon geen voetbalplaat meer moet maken."

Veel artiesten denken er heel anders over. Nu het WK voetbal in aantocht is, verschijnen er tientallen singles waarin het Nederlands elftal wordt bezongen. Onder anderen Willeke Alberti, Thomas Berge en het team van de televisieparodie Café De Wereld hebben zich aan een Oranjeplaat gewaagd. Ook minder bekende artiesten hebben zich erop gestort.

André van Amstel levert met het nummer Nederland een bijdrage aan de Oranjekoorts. De geboren Amsterdammer verwacht dat zijn single opvalt in de massa. "Het is niet een standaard carnavalesk voetballiedje", zegt de 50-jarige Van Amstel. "Mijn nummer begint met een nostalgische snik, vanwege het verloren WK in 1974. Daarna zwelt de hoop aan. Ik probeer het geloof over te brengen dat we het WK dit keer kunnen winnen." Het is de tweede keer dat de zanger een voetballied heeft opgenomen. Voor het EK in Portugal, twee jaar geleden, zong hij het nummer 'We gaan voor Oranje'. De plaat, die alleen op internet uitkwam, werd volgens de zanger ruim 85.000 keer gedownload.

Thomas Berge is een van de jongste artiesten die aan hun liefde voor het Nederlands elftal uiting geven. Zijn single 'Val aan' kwam in de eerste week na uitkomst binnen op nummer 68 in de Mega Top 100. De 16-jarige zanger is niet zeer verrast door dit succes. "Het is een echt feestlied, dat iedereen binnen een minuut kan meezingen." De jonge ster verwacht dat hij het nog vaak ten gehore brengt. "Het is niet alleen bedoeld voor dit WK, het kan daarna ook nog bij de wedstrijden van Oranje gebruikt worden."

Het wereldkampioenschap voetbal begint op vrijdag 9 juni in München met de wedstrijd tussen het gastland Duitsland en Costa Rica. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd op zondag 11 juni in Leipzig tegen Servië-Montenegro. De finale van het WK is op 9 juli in Berlijn.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen