Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zoon Zappa blaast muzikaal erfgoed nieuw leven in

Shownieuws

Dweezil Zappa, een zoon van Frank Zappa, wil het muzikale erfgoed van zijn vader nieuw leven inblazen. Maandag treedt hij op in de HMH in Amsterdam.

Dweezil Zappa, een zoon van de Amerikaanse popmuzikant Frank Zappa, wil het muzikale erfgoed van zijn vader nieuw leven inblazen. "De muziek van mijn vader verdient een volwaardig tweede leven", zegt hij vrijdag in Algemeen Dagblad. De 36-jarige Dweezil gelooft niet dat er bands zijn die nummers van Zappa op een fatsoenlijke manier kunnen coveren. "De muziek van mijn vader is ongelooflijk gecompliceerd. Zij vergt nogal wat van muzikanten."

Daarom heeft hij zelf het muzikale eerbetoon Zappa plays Zappa in elkaar gezet. Met een achtkoppige band, die bestaat uit jonge, talentvolle muzikanten en voormalig bandleden van zijn vader Steve Vai en Terry Bozzio, treedt hij maandag op in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam. "Ik wil dat het een authentiek avontuur wordt voor de bezoekers", zegt Dweezil over de tournee. Daarin staan vooral nummers uit de vroege jaren zeventig en tachtig op het programma.

Behalve aan zijn vader is de show een ode aan het ambacht van muzikant in het algemeen. Dweezil ziet het vakmanschap van Frank weinig terug in de hedendaagse muziek, zegt hij. "Het is droevig wat jonge mensen via de radio toegediend krijgen. Inhoudsloze muziek waarbij de danspasje belangrijker zijn dan de inhoud. Als ik dat met dit project een beetje kan doorbreken, ben ik gelukkig."

Frank Zappa wordt gerekend tot een van de meest invloedrijke muzikanten van de twintigste eeuw. Hij overleed in 1993. Dweezils vijf jaar jongere broer Ahmet zou aanvankelijk meewerken aan Zappa plays Zappa, maar haakte af vanwege andere verplichtingen. Wel doet hij tijdens de tournee een paar keer mee als gastmuzikant.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen